Balkan – prvi veliki izazov za Trampa?

Dodajte komentar

“Balkan prijeti da postane spoljnopolitička glavobolja novog američkog predsjednika Donalda Trampa”, piše londonski “Gardijan”.

Ovaj list u tekstu navodi sagovornike iz Kosovske Mitrovice, gdje su “Srbi bili oduševljeni Trampovom pobjedom zato što je pobijedio suprugu njihovog neprijatelja iz devedesetih Bila Klintona”, koji je predvodio NATO bombardovanja i podsjeća da je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost, kao i da Beograd to nikada nije priznao.

Balkan je sada opet suočen sa krizom. Granice se preispituju, etničke napetosti rastu i razmjena teritorija se ponovo pominje kao posljednji način da se spriječi nasilje”, navodi se u tekstu.

“Gardijan” ukazuje i na Bosnu, gdje granica između dva entiteta iz rata “nikad nije u potpunosti zacijelila” jer Republika Srpska redovno prijeti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi prijetili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda po tužbi protiv Srbije.

Tu je i Crna Gora, predmet izuzetnih političkih potresa prošle godine kada je Vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale da orkestriraju državni udar i Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, koja se trudi da formira novu vladu nakon političke krize sa albanskom manjinom.

Diplomate opisuju 2017. kao “košmarnu godinu” u regionu, zbog izbora u Srbiji, sve veće izvjesnosti vanrednih izbora na Kosovu i zagrijavanja za izbore u Bosni sljedeće godine. Pored toga, očekuju se i prve optužnice pred novim Specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK pred kojim bi mogli da se nađu istaknuti članovi kosovske političke elite, što bi moglo izazvati novu nestabilnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *