Pregled štampe za 27. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bivši radnici KAP-a od danas ponovo na protestu

Bivši radnici Kombinata aluminijuma, nakon dva mjesaca pauze, protestovaće danas pred Vladom jer im još nije isplaćeno 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom.

Transformacija Trenda završena

Zatvoreni investicioni fond Trend izašao je iz postupka transformacije, a Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je dala saglasnost da je ispunjena zakonska obaveza.

Nova aukcija za 21 milion

Nova aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 20,96 miliona, biće održana u utorak. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do utorka do 12 sati.

Dnevne novine

Podatke će objaviti u januaru naredne godine

Redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori trebalo bi da počne u januaru naredne godine, saopšteno je iz Monstata.

Primjena evropskih propisa je veliki izazov

Crna Gora je većim dijelom usaglasila nacionalno zakonodavstvo u oblasti poljoprivrede sa evropskim, pa je sada mnogo veći izazov primjena tih propisa, ocijenila je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Danijela Stolica.

Dan

U rukama malog broja ljudi ogroman kapital

Depoziti u bankama su u decembru prošle godine iznosili 2.871,5 na eura i povećani su u odnosu na novembar za 0,7 odsto, dok u odnosu na decembar 2015. godine bilježe rast od 9,4 odsto. Od ukupnog iznosa depozita, koji su položeni u bankama, na depozite privrede odnosilo se 967,7 miliona eura ili 33,7 odsto. Na drugoj strani, štednja stanovništva iznosi 1,53 milijarde eura ili 53,4 odsto ukupih depozita, prema podacima Centralne banke.

Kriju istinu o britanskom konzorcijumu

U Crnoj Gori se desila divlja tranzicija sprovedena kroz pljačkašku privatizaciju, koja je rezultirala gašenjem naših najvrednijih privrednih subjekata i rasprodajom državne imovine, smatraju u Ujedinjenoj reformskoj akciji.

Podrška povrtarskoj proizvodnji

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je juče javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu. Rok za dostavljanje zahtjeva za podršku u povrtarskoj proizvodnjije 1.novembar,odnosno do utroška sredstava. U slučaju utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju tog programa prije 1. novembra, javni poziv će biti zaključen o čemu će proizvođači biti obaviješteni naveli su iz ministarstva.

Pobjeda

Zelena stolica ne može biti jača od parlamenta

Nije problem da jednu stolicu u skupštinskom Odboru za turizam, ekologiju, poljoprivredu i prostorno planiranje obojimo zeleno i da u njoj uvijek sjedi i daje predloge i sugestije predstavnik NVO kada se raspravlja o ekologiji i zaštiti životne sredine, ali je nedopustivo da on ima pravo veta na zakone iz ove oblasti kaže predsjednik ovog Odbora dr Petar Ivanović.

Kvalitetan proizvod šansa za domaće proizvođače

Crna Gora vodi dobru politiku u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i ima kapacitete za ispunjavanje veoma zahtjevnih obaveza u procesu pristupanja Evropskoj uniji. To je u intervjuu Glasniku Privredne komore kazala Danijela Stolica, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i pregovarač za poglavlja 11, 12 i 13.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *