Liniju Bar-Bari-Bar preuzimaju Hrvati, Albanci ili Italijani

Dodajte komentar

Čelnici barske plovidbe kasno započeli kupovinu putničkog broda. Crna Gora ulazi u četvrti mjesec kako nema pomorsku liniju sa Italijom, odnosno Evropom.

Imperativan stav ministarstva pomorstva i saobraćaja je da čelnici Barske plovidbe u što skorijem roku uspostave pomorsku liniju Bar–Bari-Bar koja je obustavljena 3. decembra jer je putnički brod „Sveti Stefan 2“ izgubio klasu.

Crna Gora ulazi u četvrti mjesec kako nema pomorsku liniju sa Italijom, odnosno Evropom. Iz resornog ministarstva su inicirali da menadžment i odbor direktora kao prelazno rejšenje sklope sporazum o saradnji sa nekom od brodarskih kompanija iz zemalja regiona.

U cilju održavanja linije Bar–Bari-Bar jedna od alternativa je i pokušaj sklapanja sporazuma zajedničkog posla sa kompanijom koja se bavi prevozom putnika i roba u regionu. To bi trebalo da bude prelazno rješenje. Treba razgovarati sa više kompanija, pa vidjeti koja nudi najbolje uslove za saradnju, prevashodno kompanijama koje su voljne da ukrcaju i crnogorske pomorce. Primat je da državna kompanija Barska plovidba kupi putnički brod koji bi zamijenio feribot Sveti Stefan 2, naveli su iz ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja kao prelazno rješenje preko pomorskih administracija susjednih država iniciralo je da se kontaktiraju brodari u Hrvatskoj, Albaniji, Italiji. Oni podsjećaju da su imali razgovore u Rimu prije nekoliko mjeseci, ali za sada još konkretnog dogovora nema. Obustavljanjem linije Bar –Bari –Bar, 3.decebra oko 80 crnogorskih pomoraca koji su plovili na putničkom brodu „ Sveti Stefan 2“ je ostalo bez zaposlenja.

Žao mi je zbog pomoraca jer upravo ti ljudi znaju šta je rad, rad na brodu. Imam profesionalnu odgovornost prema ljudima iz pomorske branše, kazao je generani direktor Direktorata za pomorski saobraćaj Vladan Radonjić. Prema saznanjima Novosti, iako je još u grejs periodu za kredit kojim su kupljena dva teretna broda, i iznajmljena od jeseni 2014. godine na računu Barske plovidbe je oko 1,5 miliona eura. Za kupovinu polovnog broda neophodno je minimalno četiri do pet puta veća suma novca.

Iz resornog ministarstva navode da je menadžment već trebao kontaktirati poslovne banke, Investiciono razvojni fond, pratiti IPA projekte.

Barska plovidbe ima dva teretna broda koji su i ove godine u grejs periodu. Ta dva broda su data na upravljanje. Mi pratimo situaciju. Nedomaćinski odnos prema firmi i pogrešno poslovanje može imati negativne posledice za Barsku plovidbu, kažu u ministarstva poorstva i saobraćaja.

Crnogorska nacionalna kompanija je prije 52 godine uspostavila redovnu pomorsku liniju Bar –Bari-Bar.

ODGOVORNOST

Iz ministarstva pomorstva i saobraćaja je konstatovano da su čelnici Barske plovidbe dosta kasno počeli da razmišljaju o kupovini putničkog broda.

Ako treba neka snose odgovornost. Menadžment i Odbor direktora Barske plovidbe aktivno treba da se bave nabavkom broda. To je interes kompanije, privrede, pomoraca, to je državni interes, zaključili su u resornom ministarstvu.

Večernje Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *