Kanađani u Srbiji otvaraju rudnik zlata i bakra: Nalazište vrijedno 7 milijardi dolara

Kanadska kompanija “Nevsun” započeće, do kraja godine, pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata u rejonu “Čukaru peki”, kod Bora, koji se smatra potencijalno najbogatijim nalazištem tih metala na planeti, saznaju “Novosti”.

“Očekujemo da uskoro okončamo studiju izvodljivosti, nakon čega, u poslednjem kvartalu 2017. godine, krećemo u pripreme za otvaranje rudnika, koji bi se eksploatisao podzemnim putem”, kazao je Klif Dejvis, predsjednik “Nevsuna”.

On je rekao da je plan da taj rudokop u potpunosti postane operativan 2021. godine.

Inače, po preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom “zrno graška”, vrijednost ležišta kod Bora procjenjuje se na – sedam milijardi dolara. U preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi i da se troškovi otvaranja rudnika na potezu “Čukaru peki”, koje je od Bora udaljeno sedam kilometara, trebalo da iznose do – 500 miliona dolara. Takođe, nedvosmisleno se navodi da je to ležište, u ovom trenutku, najbogatiji svjetski resurs bakra i zlata.

Kao olakšavajuća činjenica, u preliminarnoj ekonomskoj studiji se navodi da bi blizina pogona za preradu rude u Rudarsko-topioničarskom basenu “Bor”, kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cijene vađenja i prerade rude iz ležišta “Čukaru peki”. Navodi se i da bi bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Ipak, po ocjenama stručnjaka, malo je firmi koje mogu da progutaju tako krupan zalogaj kao što je otvaranje rudnika na potezu “Čukaru peki”. Međutim, jedna od korporacija koja bi to, svakako, mogla da uradi je, bez sumnje, “Rio Tinto”, jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svijetu.

Stoga, ne bi bilo iznenađenje ni da “Nevsun” upravo tu kompaniju, sa kojom zajedno istražuje još nekoliko lokaliteta u ovom kraju, uvede i u posao otvaranja rudnika na potezu “Čukaru peki”. Tu su ustanovljeni početni resursi od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, a tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti u kojoj je detektovano prisustvo zlata od čak 50,3 grama po toni.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *