Peugeot isplaćuje dividendu prvi put nakon šest godina

Dodajte komentar

Francuska PSA grupa, vlasnik brendova Peugeot i Citroen, koja se nalazi u pregovorima za preuzimanje evropskih operacija General Motors-a, namjerava da isplati akcionarima prvu dividendu posle šest godina, nakon snažnog rasta profita u 2016.

Ova automobilska grupacija objavila je da će akcionarima isplatiti 0,48 EUR po akciji, nakon što je u prošloj godini zabilježila rast profita od 79% na 2,15 milijardi EUR.

Akcionarima će pripasti iznos od 430 miliona EUR, uz dividendni prinos na trenutnoj cijeni od 2,6%. Operativni profit PSA grupe u prošloj godini skočio je sa 1,97 milijardi EUR na 2,61 milijardu EUR, dok su prihodi pali 1,2% na 54 milijarde EUR.

Kompanija u tekućoj godini očekuje stabilno tržište automobila u Evropi, Južnoj Americi i Rusiji i rast kineskog tržišta od 5%.

Prvi čovjek PSA grupe, Carlos Tavares, izjavio je da bi preuzimanjem brendova “opel” i “vauxhall” ova kompanija brzo postigla sinergiju sa postojećim modelima, i vjerovatno privukla nove kupce koji nerado kupuju francuske automobile.

On je situaciju u Opelu uporedio sa stanjem u Peugeot-u prije nekoliko godina, kada se ovaj francuski proizvođač nalazio pred bankrotom koji je izbjegao uz pomoć države. Akcije PSA grupe od početka godine porasle su preko 20%, dok su jučerašnje trgovanje okončale u minusu od 1,6% na 18,5 EUR.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *