Održan sastanak CBCG, Ministarstva finansija i misije MMF-a

Dodajte komentar

U okviru redovnih konsultacija sa zemljom članicom po članu IV Statuta MMF-a, danas je održan zajednički sastanak delegacije CBCG, Ministarstva finansija i misije MMF-a, koju su predvodili guverner CBCG dr Radoje Žugić, ministar finansija Darko Radunović i šef misije MMF-a Martin Petri.

Na sastanku su razmatrani stavovi po pitanju perspektiva o fiskalnim i širim ekonomskim izazovima.

Guverner Žugić istakao je da su u bankarskom sistemu preokrenuti negativni trendovi u pozitivne i istakao značajan pad nivoa loših kredita, pad kamatnih stopa, kao i blagi rast kreditne aktivnosti. Istakao je da se očekuje nastavak ovih trendova koji će dati podsticaj ekonomskom rastu i razvoju. Takođe je istakao da je u pripremi set nove zakonske regulative koji bi trebao da bude usvojen do kraja godine, a koji će dodatno ojačati finansijsku stabilnost.

Na sastanku je postignut visok stepen saglasnosti oko potrebnih mjera fiskalne konsolidacije na relaciji CBCG, Ministarstvo finansija i MMF. Kako se ne bi ugrozila konkurentnost ekonomije i životni standard građana, guverner je istakao da je potrebno naći balans između rigidnih i fleksibilnih mjera fiskalne konsolidacije.

Razgovori sa misijom MMF-a nastaviće se tokom proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke u drugoj polovini aprila 2017. godine na kojem će uzeti učešće delegacija CBCG i Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *