Žene na čelu berze i velike banke u Saudijskoj Arabiji

Dodajte komentar

Na vodeća mjesta dviju velikih finansijskih institucija u Saudijskoj Arabiji, berze i velike banke, imenovane su žene, što se podudarilo s planovima vlade u Rijadu da u kontekstu smanjenih prihoda od nafte poveća udio ženske populacije na tržištu rada.

Banka Samba Financial Group objavila je u nedjelju da je na mjesto izvršne direktorice izabrana Rania Mahmoud Nashar s 20-godišnjim iskustvom rada u bankarstvu.

Tri dana prije toga iz saudijske su berze Tadawul priopćili da je dužnost predsjednice upravnog odbora povjerena Sarah al-Suhaimi, prvoj ženi koja je obavljala tu dužnost u nekoj saudijskoj investicijskoj banci.

Žene tako već obavljaju istaknute dužnosti u pojedinim kompanijama uprkos velikim ograničenjima u zemlji koja spada među najkonzervativnije u svijetu kada je u pitanju odnos prema ženskoj populaciji.

Tako kraljevina jedina u svijetu zabranjuje ženama upravljanje motornim vozilima. Na snazi je i sistem ‘zaštite’ koji ženama dopušta školovanje, putovanje i ostale aktivnosti samo ako to odobri muški član porodice.

Iako im više nije potrebna dozvola zaštitnika da bi radile, aktivisti ističu kako je mnogi poslodavci i dalje traže.

U posljednje vrijeme zemlja je suočena s padom prihoda od prodaje nafte pa su odlučili da sprovedu opsežne socijalne i ekonomske reforme, uključujući podsticaje ženama da se uključe na tržište rada.

U trećem tromjesečju prošle godine stopa nezaposlenosti među ženama u Saudijskoj Arabiji iznosila je 34,5 posto, u poređenju sa samo 5,7 posto u muškoj populaciji, pokazuju podaci vodeće saudijske investicione i konsultantske kuće Jadwa Investment.

Do 2020. Arabija želi dsa poveća udio žena na tržištu rada na 28 posto, s prošlogodišnjih 23 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *