Za Montenegro Airlines nema konkretnog interesovanja

Dodajte komentar

Montenegro Airlinesa (MA) nema u planu preduzeća za privatizaciju u ovoj godini iz razloga što ne vidimo konkretno interesovanje za kupovinu akcija od nekog strateškog partnera, kazao je Danu član Savjeta za privatizaciju Branko Vujović.

Međutim, iako ga nema u planu, možemo donijeti odluku da se uvrsti kada budemo imali konkretno interesovanje. Kod ovog društva moguće su i kombinacije metoda privatizacije. Ne mora biti privatizacija kroz prodaju akcije, može biti i dokapitalizacija, partnerstvo sa različitim procentom udjela u kapitalu, zavisno od toga šta bi privuklo pažnju strateškog investitora“, naveo je Vujović.

MA je u velikim dugovima, na kraju septembra imao je 64,4 miliona minusa, i nedavno su promijenili upravu. U planu privatizacije je bio skoro deceniju, a lani je razmatrana prodaja 50 odsto plus jedna akcija potencijalnom investitoru. Interesovanja, međutim, nije bilo, jer kompanija je 2014. i 2015. godinu završila sa 20 miliona minusa, dok je lani za devet mjeseci imala četiri miliona gubitka. Prethodno je 2010. godine raspisan bio tender za prodaju 30 odsto akcija kompanije, ali ni tu nije nađen partner. Prije sedam godina, dug MA je bio znatno manji nego sada.

Nakon što je promijenila upravu, Vlada kao vlasnik, treba da nađe rješenje za MA.

Vujović je kazao da je uvođenje stečaja poslednja opcija za MA, te da, ako bi našli strateškog partnera, morali tražiti rješenje bez obzira na dugove i obaveze.

Ne znači da se ne bi moglo naći rješenje kada bi se našao partner“,  kazao je Vujović i dodao da je kod MA cilj da se sačuva državni interes.

To je da imamo kompaniju koja će da ponudi direktne linije ka nekoliko metropola. Interes države je da ima te direktne linije i to u pregovorima treba zadržati kao strategiju. Na koji model će se naći partner i privatizovati MA, da li prodajom većinskog, manjinskog ili preko javnog-privatnog partnerstva, to su sve modeli koji su mogući. Interesovanja koja su do sada bila nijesu bila takvog karaktera da bi nas opredijelila da uđemo u proceduru javnog tendera“, rekao je Vujović.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *