Stabilan rast akcija na evropskim berzama

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija stabilno se kreću oko najviših nivoa u 14 mjeseci, dok ulagači analiziraju kvartalne poslovne izveštaje evropskih kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je takođe stagnirao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,05 odsto, na 7.298 bodova, dok je pariski CAC ojačao 0,20 odsto, na 4.905 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 odsto, na 12.002 boda.

Među najvećim je dobitnicama jutros akcija Barclaysa, s rastom cijene za 3 odsto, nakon što je ta britanska banka objavila bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo na tržištu.

Iz istog je razloga cijena akcije osiguravatejuće kuće RSA skočila 5 odsto.

Snažno je, više od 7 odsto, porasla i cijena akcije Dialog Semiconductora, proizvođača čipova za pametne telefone Applea i Samsunga, jer je kompanija najavila rast prihoda u ovoj godini.

S druge strane, znatno je, više od 6 odsto, pala cijena akcije Technicolora jer su poslovni rezultati te francuske medijske firme podbacili u odnosu na očekivanja.

Iz istog je razloga akcija francuske grupe Veolia pojeftinila gotovo 5 odsto.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 10,00 sati bio gotovo nepromijenjen na najvišem nivou u 19 mjeseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,05 dosto, na 19.371 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *