Srbija pozvala devizne štediše bivše Jugoslavije da naplate potraživanja

Ministarstvo finansija poziva državljane bivših republika SFRJ da prijave svoja potraživanja po osnovu stare devizne štednje, objavljeno je u dnevnom listu Politika.

Kako je u pozivu navedeno, svoja potraživanja mogu da prijave državljani koji su do 27. aprila 1992. godine deviznu štednju položili kod banaka sa sjedištem na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika SFRJ, kao i oni koji su položili štednju kod filijala banaka sa sjedištem na teritoriji Srbije, a koje su se nalazile u bivšim republikama.

Osim prijave, devizni štediša je dužan da podnese ovjerenu kopiju lične karte, original uvjerenja nadležnog organa o promjeni prebivališta, original devizne štedne knjižice, izjavu da svoju štednju nije prenio na drugo lice, potvrdu nadležnog organa bivših republika SFRJ o tome da devizni štediša nije ostvario svoje pravo po osnovu devizne štednje.

Prijave se mogu podnijeti do 6. marta 2017. godine Upravi za javni dug Ministarstva finansija.

Check Also

EU donosi zakon koji će popraviti položaj gig radnika

Radnici na online platformama trebalo bi da uživaju ista prava kao i zaposleni u sigurnijim …

5 KOMENTARI

 1. Postovani,
  imao sam stednu knjizicu u Ljubljanskoj banci koju sam otvorio u Pristini.
  Stedna knjizica mi je izgorela tokom bombardovanja tako da sad nemam ni jedan dokumenat kojim bi mogao potvrditi postojanje knjizice. jedino sto sam sacuvao od dokumenata je stari pasos na koji sam i otvorio stednu knjizicu kod Ljubljanske banke. Napominjem da zivim u Nemackoj od 1971. godine.
  Hteo sam podneti zahtev, tj prijavu, ali ne znam da li mogu jer nemam ni kopiju ni original stedne knjizice. Molim da me posavetujete da li da dolazim iz Nemacke za Beograd, loseg sam zdravstvenog stanja, da li mogu bilo sta da prilozim od dokumenata da bi se proverilo da imam staru deviznu sednju.
  Srdacan pozdrav starog deviznog stedise.

 2. Sanja Kovacevic

  Pet dokumenata koje sad treba overavati ,a pola ne znamo ni gde treba da uzmemo ili podignemo.Moze li jednostavno knjizica da se donese bez ovoliko komplikacija?Zasto u ovoj zemlji sve mora da bude komplikovano?Kada skupim dokumenta na knjizici cu pokupiti nista.Da li je to cilj?

 3. Pozdrav! Nas pokojni otac ima staru deviznu stednju u Invest banci. Imamo knjizice originalne od stare devizne stednje. Sta trebamo da prilozimo od dokumenata mi kao njegovi naslednici?

  Unapred hvala!

  • Imam devizno hranilno knjižico od moje tašče od Investbanke Ljubljana. Kje lahko oddam vlogo za izplačilo deviz.Šele danes sem izvedel,da bo banka izplačevala devize zato se nisem mogel prej prijaviti.
   Lep pozdrav Jože Bevc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *