Pregled štampe za 23. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

O siromaštvu će krajem godine

Zavod za statistiku Monstat će analizu siromaštva u Crnoj Gori objaviti do kraja ove godine. Razlog za kašnjenje, kako su juče saopštili je prelazak na metodologiju Evropske unije.

Neće obveznice, zadužiće se kod banaka

Mnistarstvo finansija ove godine neće za potrebe finansiranje manjka u državnoj kasi emitovati obveznice na stranom tržištu. To je zvanično rečeno juče Vijestima u resoru kojim rukovodi ministar Darko Radunović. Plan ministarstva je da se nedostajući novac obezbijedi zaduživanjem kod domaćih i stranih banaka.

Mugoša da traži stečaj za Rudnik

Građanski pokret “Za nas” pozvao je direktora Poreske uprave Miomira M. Mugošu da primijeni zakon i u slučaju Rudnika uglja Pljevlja i pokrene stečajni postupak pred Privrednim sudom kako bi se iz imovine dužnika blagovremeno naplatili ih natjerali vlasnike da se kod svojih matičnih firmi i banke kreditno zaduže.

Dnevne novine

REKORDNO VISOKA CIJENA AKCIJA RUDNIKA UGLJA

Akcije Rudnika uglja Pljevlja rekordno rastu na Montenegroberzi. Glavni razlog, najvjerovatnije leži u činjenici da je Elektroprivreda Crne Gore izrazila zainteresovanost za kupovinu akcija koje u pljevaljskom rudniku imaju italijanska kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović.

Niže cijene karata za letove do Tel Aviva

Uspostavljanje direktne avio linije Crna Gora-Tel Aviv doprinijelo bi prilivu većeg broja izraelskih turista, ocijenili su na sastanku počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot i ministar održivog ravoja i turizma Pavle Radulović.

Crnoj Gori i Albaniji 2,5 miliona eura za izradu idejnog projekta

Evropska unija (EU) odobrila je Crnoj Gori i Albaniji zajednički grant vrijedan 2,5 miliona eura za izradu idejnog projekta Jadransko-jonskog gasovoda. Grant je dodijeljen u okviru poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira, a informacija o dodjeli sredstava saopštena je na jučerašnjem sastanku u Bakuu, kojem je prisustvovala i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Dan

Zbog 375 eura ostao bez akcija

Akcionar u preduzeću PKB AD Zelenika Mirko Bulajić ostao je bez 610 akcija koje je imao u tom preduzeću, nakon što je javni izvršitelj iz Podgorice Aleksandar Bošković, rješenjem od 22. januara prošle godine, odredio prodaju akcija, zbog duga od 375 eura.

Za Montenegroerlajnz nema partnera

Montenegroerlajnza (MA) nema u planu preduzeća za privatizaciju u ovoj godini iz razloga što ne vidimo konkretno interesovanje za kupovinu akcija od nekog strateškog partnera, kazao je “Danu” član Savjeta za privatizaciju Branko Vujović.

Okupljanje penzionera u ponedjeljak

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) sastaće se u ponedjeljak sa članovima radne grupe, koju čine predstavnici tri ministarstva ekonomije, finansija i rada, kako bi našli rješenje za isplatu otpremnina bivšim radnicima podgoričke fabrike.

Pobjeda

Plan pun povratnika

Mnoge kompanije iz ovogodišnjeg plana za privatizaciju Savjet je nudio investitorima prije dvije, tri, četiri i više godina. Institut Igalo do sada je na tenderu bio četiri puta, Ulcinjska rivijera za koju je u ovoj godini planirana prodaja akcija, dijela imovine ili dokapitalizacija pominje se u privatizacionim planovima od 2014.

Poslodavci ne znaju ko potkrada radnike i građane

Iako poslovne asocijacije ističu da imje siva ekonomijajedna od najvećih poslovnih barijera, jer ugrožava konkurentnost, nemaju evidenciju koliko je njihovih članica u sivoj zoni. Lopticu prebacuju Ministarstvu finansija, koje kaže da još nemaju model za utvrđivanje učešća sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu. Poslodavci koji rade na crno potkradaju svoje radnike i sve građane, jer ne plaćaju poreze i doprinose.

Naplaćena 34 miliona eura

Uprava carinaje u januaru naplatila 34,28 miliona neto prihoda, od čega se najviše ili 19,06 miliona eura odnosilo na PDV pri uvozu. Prihodi od akciza bili su 13,97 miliona, od poreza na kafu 173.950, a na međunarodnu trgovinu i transakcije 1,07 miliona. Od ostalih prihoda slilo se 3.230 eura navedeno je u saopštenju Uprave carina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *