Njemačka pravi “crnu listu” kompanija koje su prekršile zakon u poslovanju s državom

Dodajte komentar

Njemačko ministarstvo ekonomije traži nacionalnu bazu podataka s ciljem lakše identifikacije i blokiranja poslovanja kompanija koje su prekršile zakon u poslovanju s državom, javlja Reuters.

Agencija je u posjedu nacrta zakona koji traži da se kompanijama krivim za velike prekršaje uskrate ugovori s državom na pet godina, manji prekršaji bi podrazumijevali trogodišnju zabranu.

“Cilj zakona je osigurati da ugovore s državom dobiju isključivo kompanije koje nisu naslijedile velike zakonske prekršaje i koje su se pošteno igrale”, piše u skici.

Aktuelni njemački zakon već prepoznaje zabranu poslovanja između države i korumpiranih kompanija, ali je federalnim i lokalnim vlastima teško da provjere njihov status. Berlin, Hamburg i nekolicina drugih njemačkih država imaju takve baze podataka, ali ih s teškoćom dijele preko granica jer pravila i kriterijumi značajno variraju.

Nacrt kao povode za automatsko isključenje iz javne nabave i drugih ugovora s vlastima navodi pranje novca, prevaru, stvaranje terorističkih ćelija, otmicu ili izbjegavanje poreza. Takođe predviđa slučajeve u kojima se ugovor s državom uskraćuje zbog nepoštivanja zakona o minimalnoj plati.

O nacrtu trenutno raspravlja koaliciona vlada nakon čega bi se trebao naći u parlamentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *