Eu će kazniti Italiju zbog rasta duga

Evropska komisija obavijestila je italijansku vladu da bi mogla biti kažnjena zato što nije smanjen nivo duga zemlje.

U izvještaju o italijanskom dugu, Evropska komisija pozvala je Rim da preduzme dodatne mjere za smanjenje troškova u iznosu od 0,2 godišnjeg bruto društvenog proizvoda.

Zahtjev Komisije vjerovatno neće biti dobro primljen u italijanskoj vladi lijevog centra, koja je suočena s mogućim izborima ove ili sljedeće godine.

„Komisija ne pokušava da izazove oluje, ona pokušava da brod bezbjedno navodi u luku“, rekao je komesar EU za ekonomiju i finansije Pijer Moskovisi.

Posle izbijanja evropske dužničke krize, od članica EU je zatraženo da postignu određene ciljeve, kako bi se izbegla nova eskalacija krize. Očekuje se da ove godine italijanski dug dostigne rekordnih 133,3 odsto BDP, posle prošlogodišnjih 132,8 odsto, a trebalo bi da bude manji nego 2016.

Moskovisi je rekao da će potencijalne mjere protiv Italije, koje bi mogle značiti i veliku kaznu, zavisiti od novih ekonomskih prognoza EK i novih statističkih podataka. Italija ima rok do aprila da uvede „dodatne strukturne mjere“, navodi se u izveštaju Komisije.

Italijanska privreda, treća najveća u eurozoni posle njemačke i francuske, prethodnih nekoliko godina se mučila da poveća rast s posebnim brigama oko bankarskog sektora koji je opterećen s oko 360 milijardi loše plasiranih zajmova.

S obzirom na veličinu Italije, problemi u toj zemlji bi predstavljali mnogo veću brigu nego grčka dužnička kriza. Italijanska privreda je dodatno je pogođena nizom zemljotresa, kao i sve većim brojem migranata. Dodatni razlog za brigu u Italiji je politička neizvjesnost.

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.