Novi duvanski od prodaje radio dvije sedmice

Dodajte komentar

Investitor u Novom duvanskom, arapska kompanija BMJ industris FZ LLC, u ovoj godini pokrenula je pogone fabrike na svega petnaestak dana, nakon čega je preduzeće ponovo stalo sa radom, saznaje “Dan” iz više izvora.

U NDKP-u je tokom dvije sedmice u januaru angažovana grupa radnika na rezanju duvana, a nakon što je pripremljeno blizu 40 tona rezanog duvana, zaposleni su upućeni kućama, gdje čekaju poziv poslodavca, koji treba da nabavi sirovinu.

Predsjednik odbora direktora u NDKP-u je Isat Boljević, koji je za vršioca dužnosti u tom preduzeću postavio svoju suprugu Jelenu Boljević.

Proizvodnja u NDKP-u obustavljena je krajem prošle godine, a radnicima su 31. decembra uplaćene otpremnine, koje su se kretale u prosjeku po 12 hiljada eura. Otpremnine je dobilo 56 radnika, za koje je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo ukupno 816.860 eura, od čega 740.245 eura za otpremnine, a 66.622 eura za poreze.

Arapski investitor, koga predstavlja predsjednik odbora direktora NDKP Isat Boljević, preuzeo je 66 radnika iz DKP-a, od kojih je svega njih 10 ostalo da radi u Novom duvanskom. Zaposleni su se prijavili za otpremnine nakon najava Boljevića, krajem novembra prošle godine, da im neće produžavati ugovore o radu, već da će biti upućeni na biro rada. Boljević je bivšim radnicima DKP-a koje je preuzeo u Novi duvanski, suprotno ugovorima o privatizaciji i upravljanju, produžavao ugovore o radu na mjesec.
Ugovori su za bivše radnike DKP-a isticali do kraja decembra prošle godine, a nakon najave da će u novoj fabrici, koju investitor, prema ugovorima o upravljanju i dokapitalizaciji, treba da sagradi do kraja ovog mjeseca, biti angažovan samo dio radnik, većina je odlučila da napusti fabriku, uz isplatu otpremnina.

U prvoj godini najavili 12 miliona

BMJ je jedini dostavio ponudu na šesti po redu tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata. Ta kompanija je ponudila ulaganja u ukupnom iznosu od 20 miliona eura, od čega, u prvoj godini 12 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *