Brisel bi mogao da naplati Bregzit – 60 milijardi eura

Dodajte komentar

London i Brisel i dalje ne mogu da nađu zajednički jezik o dinamici izlaska Velike Britanije iz Evrpopske unije. Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da bi odlazak mogao da bude “veoma skup”. Vladi Tereze Mej, posle saglasnosti za pokretanje procesa izlaska iz Unije dobijene u Donjem domu, potrebno je i “DA” Doma lordova.

Evropski diplomatski izvori računaju, tvrdi Rojters, da će izlazak Britanije trajati dvije godine i da bi Brisel od Londona mogao da zatraži “račun za odlazak” od oko 60 milijardi eura, što je suma koju London daje kao doprinos budžetu EU.

Imaćemo teške pregovore, koji će trajati bar dvije godine, kako bismo se dogovorili o budućim odnosima između Velike Britanije i EU. Britanci treba da zanaju da neće biti popusta ni besplatnog izlaska. Britanija mora ispuniti sva obećanja koja je potpisala“, rekao je Junker.

Evropska komisija je odbila da iznese bilo kakvu sumu koju bi eventualno tražila.

Britanska premijerka Tereza Mej je ranije najavila da će do kraja marta pokrenuti proceduru istupanja svoje zemlje iz EU. U Domu lordova postoje još samo usamljeni glasovi koji zastupaju ideju da odluka o izlasku iz EU nije konačna.

Nećemo blokirati i sabotirati zakone. Kakvi god da su naši lični stavovi i razočarenja, to nije naša uloga. Ali ni vlada neće dobiti blanko ček da pregovara bez našeg angažovanja“, poručio je lider opozicije u Domu lordova, baronesa Smit iz Laburističke partije.

Gornji dom u raspravi, koja je počela juče, pokušava da obezbijedi prava građana EU u Britaniji. Dom lordova traži i da na kraju procesa izglasa potvrdu svih poteza Vlade. Ali član tog Doma, lord Ričard Njubi, kako piše Dojče vele, traži i održavanje još jednog referenduma, kako bi narod mogao da odluči da li želi sporazum sa Unijom ili većina ipak želi da Velika Britanija ostane u EU.

Vlada u kojoj je čak i premijerka Mej bila protiv Bregzita nije spremna za takve ustupke, pogotovo jer je novi referendum odbačen u Donjem domu.

N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *