Zlato se u praksi ponaša suprotno od teorije

Dodajte komentar

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vijest za plemeniti metal.

Cijena zlata je porasla 7% od 14. decembra prošle godine, kada su Federalne rezerve povećale kamatne stope, po drugi put u 10 godina.

Zlato je skočilo 13 odsto u samo dva mjeseca, i nakon povećanja u decembru 2015. godine, a ojačalo je i 6% nakon podizanja kamatne stope Fed-a davne 2006.godine

Za ovakvo ponašanje zlata, koje se protivi teoriji, uvjek postoje logični razlozi, bar u nekom dijelu. Ovaj put su to dešavanja vezana uz predsjednikovanje Donalda Trampa. Atmosfera neizvjesnosti koja okružuje njegovu administraciju dominira tržištima još od predsjedničkih izbora u SAD 8. novembra, piše Bloomberg.

Odmah nakon izbora cijene plemenitog metala su pale, jer su investitori “čuli” Trampova obećanja o ubrzanom rastu privrede i ogromnim fiskalnim podsticajima u infrastrukturu. To bi povećalo prinose na imovinu, kao što su akcije, i smanjilo interesovanje za “bezbjedne luke”, poput zlata.

Međutim, kako je Trampova administracija trenutno fokusirana na neke druge oblasti, trend pada plemenitog metala je ne samo zaustavljen već je krenuo u obrnutom smjeru.

U prilog zlatu ide i politička neizvjesnost u Evropi. Slijede izbori u Njemačkoj i Holandiji. Velika Britanija tek treba da dogovori uslove izlaska iz Evropske unije, a u Francuskoj je predsjednički kandidat esktremno desnog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen obećala da će vratiti francuski franak, ako postane predsjednik države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *