Ukoliko Njemačka ne popusti, kolijevka demokratije će postati “groblje EU”

Dodajte komentar

Od kada je grčka ekonomska kriza eruptirala prije sedam godina, scenario je manje više uvjek bio isti. Atina odbija mjere štednje, kreditori insistiraju, tenzije kulminiraju, Atina popusti.

Ipak, ovog puta zaplet je drugačiji. Eropski ministri finansija spremni su da probiju rok danas, postavljen za isplatu paketa pomoći od 7.4 milijarde dolara neophodnih Grčkoj kako bi isplatila tranšu duga za Jul. Međutim, ovog puta Međunarodni monetarni fond odbija da da keš, prije nego što Evropa otpiše dio dugovanja Atini.

Grupa ministara EU poznata kao “Eurogrupa”, sastala se u Briselu kako bi razmoitrila situaciju, ali je prije sastanka odlučeno da se neće govoriti o sakupljanju novčanih sredstava.

Ulazak u ovaj ćorsokak, došao je u trenutku kada nacionalističke struje ponovo prijete da zabladaju Evropom i čak izvuku Grčku iz Unije. U Francuskoj i Holandiji, desničari su među favoritima za dolazeće izbore, a u Njemačkoj situacija je takođe napeta, pošto i Angela Merkel ima rivale na desnoj strani političkog spektra – Alternativu za Njemačku.

Njemačka povodom Grčke zauzima ubjedljivo najčvšći stav, zbog čega nije preuranjeno reći da je Atina u “opasnoj zoni”. Ministar finansija Volfgang Šojble, rekao je kako Grčka mora da napusti euro kako bi dobila olakšanje duga. Takođe, on je pdvukao da neće tražiti od parlamenta odobrenje za nove tranše pomoći iz fonda za pomoć Grčkoj bez saglasnosti i podrške MMF.

Ipak, MMF neće da učestvuje u pomoći, ako međunarodni kreditori ne otpišu dio duga, kao i dok se evropske projekcije rasta BDP Grčke ne smanje za dva odsto.

Ovo je jedina tačka do sada po kojoj su se ljevičarska vlada Aleksisa Ciprasa i MMF do sada složili – Grčka ne može dostići 3.5 odsto budežetskog suficita, kako Eurogrupa zahtijeva. Cipras je, tokom jeka krize 2015. godine, više puta upozorio Berlin “da se ne igra vatrom” i da otpiđe deo duga prije nego što je prekasno.

Prisutan je manjak volje za direktno bavljenje pitanjem, tako da se Grcima omogući otpis dovoljnog dijela duga, da se ovo pitanje zatvori na par godina“, rekao je izvršni direktor Transatlantskog centra pri Njemačkom maršal fondu Ijan Leser.

Jan Kalmorgen, potpredsjednik Atlantke inicijative u Berlinu, međutim, vjeruje da će Njemačka na kraju popustiti jer neće željeti da rizikuje dalje podjele i nestabilnosti u Evropi.

Pregovori su teški, duži nego što je očekivano, emocije su uzavrele, ali na kraju ćemo doći do rješenja jer je Ciprasov glavni interes da ostane na vlasti, a Evropa ne smije da dozvoli debatu o o još jednom ‘exit’ scenariju“, rekao je Kalmorgen.

cipras

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *