Sud u Strazburu odlučio u korist pet bivših radnika “Radoja Dakića”

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Pet bivših radnika “Radoja Dakića”, dobilo je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, poslije skoro sedam godina, spor protiv Vlade koja mora da im isplati ukupno oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Oni će dobiti i po 2.000 eura kao naknadu štete, budući da je država sredinom prošle godine priznala grešku i pristala na astronomska poravnanja. Oko 1.800 radnika bivše fabrike mašina više od deceniju ne može da naplati potraživanja po pravosnažnoj presudi crnogorskih sudova. Njihovo potraživanje tokom višegodišnje vladavine bivšeg premijera Mila Đukanovića svakog mjeseca se povećavalo za 200.000 eura i sa kamatama premašilo ukupan iznos od 50 miliona eura.

Prva presuda u korist pet bivših radnika Dragomira Bulatovića, Rajka Bulatovića, Miodraga Lekića, Veselina Rešetara i Dejana Šabeljića donijeta je krajem novembra prošle godine, ali je konačan otpravak nakon ispravljenih grešaka objavljen 16. februara.

Zastupnik radnika pred Evropskim sudom Dragan Prelević rekao je da je taj sud jednoglasno donio odluku u korist pet bivših radnika Dakića.

Vlada je obavezana da iz svojih sredstava u roku od tri mjeseca isplati sve iznose po domaćim pravosnažnim presudama koje su predmet izvršenja, kao i dodatni iznos od po 2.000 eura na ime nematerijalne štete i troškova. Odluka suda je zasnovana na izjavama strana o mirnom rješavanju spora, koje je prihvatila i Vlada preko svog zastupnika pred Sudom za ljudska prava“, rekao je Prelević “Vijestima”.

Ova odluka, kako je istakao, je od velikog značaja jer od sada predstavlja utemeljenu praksu Evropskog suda za svaki sljedeći slučaj po istom osnovu, a u korist svih radnika koji imaju nenaplaćena potraživanja.

Ako bi se svih 1.800 bivših radnika obratilo Strazburu, odluka bi za njih bila kao i za ovu petoricu. To znači da bi Vlada trebalo da im isplati preko 80 miliona eura.

Prelević zastupa još 369 radnika Dakića pred sudom u Strazburu.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *