Digitalizacija bankarstva, trendovi koji se prate i preko UBCG

Udruženje banaka Crne Gore UBCG organizovalo je prošle sedmice prezentacije i interaktivne radionice digitalnog bankarstva, u cilju omogućavanja domaćim bankarima da budu u korak sa svim pozitivnim trendovima dobre bankarske prakse, novih standarda i tehnologija.

Generalni sekretar UBCG, Bratislav Pejaković kazao je da su prezentaciju uradili predstavnici firme ProgressSoft prisutni sa servisima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Zapadnoj Evropi, Aziji i Africi sa prikazom rješenja za mobilna plaćanja u realnom vremenu i opcije kliringa.

ProgressSoft je prisutna u 24 zemlje, gdje sarađuje sa 370 banaka, komercijalnih i regulatornih, što ih čini referentnim, gdje su se fokusirali na razvoj platnih sistema ne rasipajući resurse na više pravaca”, naveo je Pejaković u saopštenju.

On je rekao da je prvi dan bio za stručnjake iz IT-a Odbora Udruženja banaka i predstavnike Centralne banke (CBCG) kao uvid u siguronosne, regulatorne i tehničke probleme prenosa i kliringa sredstava. Drugi dan je bio za komercijalne banke i realizaciju samih plaćanja uz pojašnjenje raznih oblika plaćanja od elektronskih čekova do mobilnih telefona i pratećih platformi.

Banke kao akcionarska društva sa zadatkom zaštite interesa akcionara i depozitara, posvećene su razvoju inovativnih načina poslovanja, gdje je trend u svijetu, ali sve aktuelnije i u regionu okretanje ka elektronskim plaćanjima. Zadatak koji se nameće je osvajanje i značajan napredak u prenošenju plaćanja sa gotovinskih transakcija u digitalnu sferu”, kazao je Pejaković.

Time se, kako je dodao, samo želi unaprijediti kako u korisničkoj ravni tako i da se nesumnjivo sigurne protokole čipovanih kartica, prevesti u digitalne.

Ono što nas očekuje u jačoj ravni jeste i uvođenje tokenizacije kao novog standarda, što će biti i jedan od većih izazova u narednim godinama i za banke u Crnoj Gori. Kada govorimo o Tokenu možemo ga posmatrati kao zamjenu za plastičnu karticu koji ne otkriva detalje korisnika kartica, kako kažu stručnjaci iz ove oblasti i ograničeni su na specifičan domen”, objasnio je Pejaković.

Taj segment razvoja u migraciji plaćanja sa gotovinskih transakcija na elektronske prepoznale su i pokušavaju što atraktivnije i sigurnije da ponude tržištu kako Visa i MasterCard tako i Diners odnosno većina globalno prisutnih servisa u kartičarstvu koji pokreću platforme za mobilna plaćanja, gdje se koriste platforma za mobilna plaćanja korištenjem takozvanih mobilnih novčanika koji se baziraju na Cloud tehnologijama i uslugama koje se obezbijeđuju web servisima.

Pojednostavljeno rečeno, pruža se mogućnost sigurnosno jačeg i jednostavnijeg plaćanje, putem mobilnih uređaja i računara, bilo da govorimo o online plaćanju prilikom obavljanja e-trgovine, ili transakcijama na mjestima prodaje i direktnim plaćanjima”, ocijenio je Pejaković.

UBCG se, kako je zaključio, trudi da angažovanjem referentnih firmi, revizorskih kuća i eminentnih predavača omogući domaćim bankarima da budu u korak sa svim pozitivnim trendovima dobre bankarske prakse, gdje očekujući veliki broj turista iz razvijenih zemalja moraju imati i adekvatnu strukturu prihvata platežnih sredstava.

Check Also

Kreće projekat “Crna Gora radi”, za preporod državnih preduzeća

Projekat „Montenegro Works“ (MW) potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *