7 fraza koje nikada ne treba da koristite u svom PR-u

Dodajte komentar

Pretjerano kreiranje uzbuđenja oko nečega, odnosno „hajp“, banalnost, ili potpuno besmislene riječi i rečenice, neće vam pomoći da ispunite cilj.

Kada se PR radi dobro, može da bude veličanstven u svojoj sposobnost da promoviše (vaš) brend. Ali, s obzirom da je to veliki, naporan i stalan rad, često se dešavaju greške i uopštavanja.

Uobičajeni cilj u dobroj komunikaciji jeste da se izostavi sve što ne doprinosi onome što pokušavamo da kažemo. Na žalost, postoji mnogo slučajeva kada formulacija ili upotreba previše fraza umanjuje ono što saopštavamo, što je kao verbalna hrana koja nema nikakvu nutritivnu vrednost i koja narušava naše zdravlje.

Erik Šerman (Erik Sherman) sa sajta Inc.com izabrao je sedam primjera fraza koje bi trebalo izbjegavati. Evo šta je napisao:

„Ta osoba ili ta kompanija“ nikada nije bila uspješnija/bolja/jača.

To je prazna generalizacija.

Nema mjesta sumnji/Nemoguće je opovrgnuti.

Naravno da ima. Kada vidim takvu frazu, to samo alarmira moj sistem upozorenja. To je samo pokušaj dokazivanja i to na osnovu sugestivne tvrdnje u koju niko ne vjeruje.

“Kompanija X“ je globalni lider u…”

Istinski velikim imenima nije potreban ovakav opis, osim ako nemaju kredibilnu konkurenciju u cijelom svijetu, što je smešno.

Uzbuđeni smo da podijelimo sa vama…

Ne, niste. Ne možete da smislite ništa drugo. Fokusirajte se na ono što bi se smatralo zaista vrijednim pomena u novinama.

Ovaj proizvod ili usluga potpuno će promijeniti sve.

Kada previše stvari menja sve, onda se dešava da se u suštini ne mijenja ništa. Ako zaista postoji nešto važno, onda neka to govori za sebe. Skoro pa ništa nije tako revolucionarno da bi promijenilo cijelu industriju ili tržište.

Novi trend.

Provjerite da li je to stvarno novi trend, jer se time naziva skoro sve što se nije pojavljivalo u posljednjih nekoliko godina.

Uzbuđenje.

Saopštenje za medije skoro pa nikad ne donose ništa uzbudljivo. Zato nemojte da širite lažni optimizam ili uzbuđenje, koje u suštini ne postoji.

Uklonite sve što nema svrhu u vašim rečenicama – poštapalice, fraze, klišee, uopštena mjesta. Novinarima i publici ponudite samo važne i neophodne informacije. Imajte na umu da, da li je nešto „fascinantno“ i „uzbudljivo“ treba da procijeni neko ko je u medijima.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *