Allianz: Neto dobit u četvrtom kvartalu porasla 23%

Dodajte komentar

Najveća europska osiguravajuća kuća Allianz izvjestila je u četvrtak kako joj je neto dobit u četvrtom tromjesečju prošle godine porasla 23 posto, na 1,7 milijardi eura, najavivši promjenu politike budžetiranja mogućih akvizicija.

Ta kompanija sa sjedištem u Minhenu najavila je isplatu dividende od 7,60 eura po dionici, što je 4,1 posto više nego godinu ranije, a predložila je i otkup vlastitih dionica vrijedan 3 milijarde eura.

Na godišnjem nivou neto dobit Allianza porasla je 4 posto, na 6,9 milijardi eura, što je blago iznad prosjeka prognoza analitičara od 6,77 milijardi eura.

U budućnosti, 50 posto neto dobiti kompanije će se i dalje vraćati dioničarima putem isplata dividendi“, stoji u izjavi kompanije.

Međutim, Allianz u trogodišnjem razdoblju ne namjerava da veže proračun za akvizicije s isplatama novca dioničarima. Umjesto toga, pola iznosa neto dobiti trebalo bi biti na odgovarajući način korišteno za finansiranje rasta ili će biti vraćeno dioničarima na fleksibilnoj osnovi“, navodi se.

Operativna dobit Allianza u 2016. porasla je na 10,8 milijardi eura, odnosno 0,9 posto.

Godina je bila puna iznenađenja, nekih i neugodnih, izazvavši mnoge pretpostavke, podstaknuvši geopolitičku nesigurnost i tržišnu volatilnost, što otežava predviđanja i za 2017. godinu“, izjavio je izvršni direktor Oliver Baete.

Ipak, osjećamo se dovoljno sigurno za podizanje ciljanog raspona operativne dobiti“, istakao je Baete, misleći na cilj za 2017. od 10,8 milijardi eura, s predviđenim odstupanjem od plus i minus 500 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *