Kina postala najveći proizvođač solarne energije na svijetu

Za najmnogoljudniju zemlju svijeta teško bi se moglo reći da je prvak po pitanju čiste energije, jer je to zemlja s najvećim zagađenjima vazduha i tla, pa je u mnogim njenim velikim gradovima i industrijskim područjima bukvalno problem disati zahvaljujući zagađenjima koja su posljedica iskorištavanja fosilnih goriva.

No, Kina je itekako svjesna da je njen galopirajući ekonomski razvoj stvorio velike probleme po okolinu  i zdravlje stanovnika, pa sve više ulaže u obnovljive izvore energije.

U najnovijem saopštenju Nacionalne energetske administracije (NEA), navodi se da je zemlja tokom 2016. udvostručila proizvodnju električne energije dobijene iz solarnih elektrana, pa je godinu završila s proizvodnjom 77, 42 gigavata struje iz tog izvora, čime je postala prvi proizvođač solarne energije na svijetu.

Koliko god ta količina gigavata djelovala impresivno, s obzirom na broj stanovnika u Kini, ovo čini samo jedan posto udjela u tamošnjoj proizvodnji energije.

No, iz NEA-e tvrde da će do 2020. godine od energije Sunca dobijati još 110 gigavata, za što će uložiti čak 364 milijarde dolara, a do 2030. Kina bi iz obnovljivih izvora trebala zadovoljiti 20 posto svojih energetskih potreba.

Check Also

Početak sezone smanjio broj nezaposlenih za tri odsto

U Crnoj Gori je na kraju juna bilo 46.160 nezaposlenih, tri odsto manje nego u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.