Od plaćanja u automobilu do “wearable” tehnologije – posljednje Mastercard inovacije

Dodajte komentar

Širom svijeta u upotrebi je više od 1,9 milijardi MasterCard kartica, pri čemu se godišnje realizuje više od 4 biliona plaćanja, u 150 valuta.

Uz takvu zastupljenost na tržištu, kompanija poprima značajnu ulogu u kreiranju procesa i diktiranju pravca u kom će se kartična i industrija plaćanja dalje kretati.

MasterCard inovacije su postale sastavni dio svega, počev od mogućnosti obavljanja plaćanja u automobilu preko digitalno komandne table, do upotrebe nosivih tzv. „wearables“ uređaja (mali uređaji koji se mogu nositi svuda I pri tome nam pružaju potrebnu informaciju, poput apple sata, google naočara… ). U nastavku teksta ćete saznati više.

Povezivanje sa GM – plaćanje unutar vozila

MasterCard je jedan od prvih brendova koji se prijavio na OnStarGo, prvu kognitivnu platformu automobilske industrije. Partnerstvo između General Motors-a i kompjuterskog giganta IBM-a, će dovesti do personalizovanja usluga (preko automobilskih digitalnih tabli), omogućavajući milionima GM vozača da se povežu sa raznim brendovima preko OnStarGo platforme.

Uključivanje MasterCard-a na ovu platformu dovelo je do razvoja MasterCard Digital Enablement Service-a i Masterpass digitalne platforme za plaćanje, čime se omogućava vozačima i putnicima realizacija transakcija, uz pomoć podataka sa kartice koji su već smješteni u njihovom tzv.Masterpass “novčaniku”.

Paul Papas, jedan od lidera IBM–a je rekao: „OnStarGo ima potencijal da mijenja cjelokupan koncept dnevnih rutina“

Uvođenje „selfi plaćanja“ u Sjevernu Ameriku

Plaćanje uz pomoć otiska prsta i selfi plaćanje su omogućeni u Americi i Kanadi. Tehnologija je napravljena tako da čini online kupovinu jednostavnijom ukoliko se koriste biometrijski podaci za verifikaciju identiteta platioca. BMO finansijska grupa će biti prva banka u Sjevernoj Americi koja će primijeniti ovaj vid usluge, od sredine 2017.

Oko ¾ ispitanika je potvrdilo da je ovakav način lakši nego upotreba pasword-a. 9 od 10 ispitanika smatra da će plaćanje uz pomoć biometrijskih podataka biti ključni element bezbjednog plaćanja u budućnosti.

Ajay Bhalla, predsjednik rizika i obezbjeđenja u MasterCard-u, istakao je da kompanija želi da učini online plaćanja “sigurnijim I oslobođenim od bilo kakvih smetnji”. Dodao je: “pomak od pilot verzije, u razvoju ove tehnologije je značajan korak u evoluciji plaćanja. Online plaćanje prolazi kroz revoluciju I mi sada od Identity Check Mobile platforme pravimo realnu opciju plaćanja u Americi, Kanadi, Evropi a uskoro i u cijelom svijetu.”

Širenje ka „wearables“ uređajima

Nosiva, odnosno „wearables“ tehnologija je već veliko tržište i izgleda da će u budućnosti samo rasti. Drugo značajno partnerstvo MasterCard gradi sa Fit Pay-om, tehnološkom platformom koja nosivoj tehnologiji ugrađuje mogućnost plaćanja, tako da nema potrebe da se koristi sama kartica. Tačnije, bez potrebe da se kartica stavlja na uređaj ili da se unosi pin. To se zove “contactless” tehnologija.

Nakon integracije Fit Pay tehnologije sa MDES, kompanije će sarađivati sa proizvođačima kao što su Wearatec, kako bi se klijentima obezbijedio širi opseg platnih mogućnosti.

Michael Orlando, suosnivač i glavni izvršni rukovodilac Fit Pay-a je rekao: „radeći zajedno sa MasterCard-om, Fit Pay platforma može sa lakoćom ugrađivati “contactless” platne opcije na nosive uređaje “. Na taj način se podstiče angažovanost korisnika i stvaraju novi izvori prihoda.“

Ovo je sastavni dio MasterCard inicijative, „Trgovina preko svih uređaja“,  čiji je cilj da se omogući saradnja sa drugim kompanijama u industriji, kako bi se pojednostavilo plaćanje.

Masterpass digitalni “novčanik”

Počev od ove godine, MasterCard korisnici, koji uz to koriste i Microsoft Wallet, Android Pay ili Samsung Pay dobijaju još jednu opciju za online kupovinu, koja je podržana od strane Masterpass digitalnog platnog sistema.

Korisnici ovih digitalnih “novčanika” će biti u mogućnosti da koriste sistem identifikacije koji nudi Masterpass, trenutno dostupan na preko 33 tržišta, a planirano je proširenja na 35 lokacija.

Pokrenut u junu 2016. godine Materpass sistem omogućava korisnicima da do kraja sprovedu transakcije uz samo jedan klik ili dodir na svom uređaju.

Garry Lyons, jedan od vodećih menadžera u MasterCard-u je rekao: “omogućavanje našim korisnicima upotrebu digitalnih “novčanika” za online kupovinu uz Masterpass je poslednja potvrda našeg rada i nastojanja da obezbijedimo inovativno, ubjedljivo I sigurno plaćanje putem raznih kanala I uređaja. ”

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *