FED podiže kamate u martu – dolar jača

Dodajte komentar

Američka Uprava federalnih rezervi (FED) će vjerovatno morati da podigne kamatne stope na narednom zasijedanju, izjavila je predsjednica Feda Dženet Jelen.

Predugo čekati sa povećanjem kamatnih stopa ne bilo bilo mudro, jer se ekonomski rast nastavlja, a inflacija raste”, rekla je Jelen u govoru pred Komitetom za bankarstvo američkog Senata, prenosi agencija Rojters.

Privredni rast SAD je, prema njenoj ocjeni, umjeren, i on je rezultat, kako kaže, jačanja tržišta rada i postepenog kretanja inflacije ka ciljanom limitu FED-a od 2,0 odsto, prenosi američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si.

Međutim, promjene u fiskalnoj politici ili drugim ekonomskim politikama bi, kako je istakla, mogle da potencijalno utiču na ekonomske perspektive. “Potencijalne promjene fiskalne politike pod administracijom predsjednika Donalda Trampa nalaze se među faktorima koji povećavaju neizvjesnost u pogledu ekonomskih perspektiva”, istakla je Jelen, prenosi agencija Frans pres.

Sljedeće zasijedanje FED-a je 14-15. marta, kada će ta institucija odlučivati o tome da li podigne kamatne stope.

Dolar je ojačao nakon što je predsjednica Federalnih rezervi Dženet Jelen ponovila svoj stav o potrebi dodatnog pooštravanja monetarne politike ukoliko privreda ostane na putanji rasta, javlja “Blumberg”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *