U Montekargu ove godine očekuju milion i po profita

Dodajte komentar

Prema preliminarnim podacima željezničko preduzeće Montekargo prošlu godinu je završilo sa profitom od 110 hiljada eura, saopštio je izvršni direktor te kompanije Milivoje Pavićević. On očekuje da će ove godine ostvariti profit od 1,5 miliona eura.Pregovori sa poljskom kompanijom OT Logistics, koja je jedina dostavila ponudu za kupovinu Luke Bar i Montekarga, trebalo bi da počnu ove sedmice. Poljaci su ponudili 2,5 miliona eura za 51 odsto akcija Montekarga, jedinog profitabilnog crnogorskog željezničkog preduzeća.

“Prošlu godinu karakteriše porast prevezene robe od 17 odsto, tako da je prevezeno 1,15 miliona tona. Pozitivan poslovni rezultat na kraju prošle godine ostvaren je prvenstveno zahvaljujući povećanom izvoza boksita od 600 hiljada tona iz Rudnika boksita preko Luke Bar za krajnjeg korisnika u Kini”,  kazao je Pavićević Pobjedi.

On je podsjetio da taj posao, koji zbog izvozne orijentisanosti ima značajan pozitivan efekat na spoljnotrgovinski bilans Crne Gore, realizuje nikšićka kompanija Uniprom metali.

“Sa Unipromom je zaključen petogodišnji ugovor o pružanju usluga prevoza, što podrazumijeva garantovane prihode našoj kompaniji na nivou od pet miliona eura godišnje u narednom srednjoročnom periodu”, rekao je Pavićević.

Ocijenio je da, zahvaljujući adekvatnim i pravovremenim mjerama tarifske i komercijalne politike, finansijske konsolidacije i samoodrživosti, kao i štednje i racionalizacije, Montekargo iz godine u godinu bilježi pozitivne finansijske rezultate poslovanja, koje karakterišu kontinuirani porast obima prevoza robe i ostvarene dobiti u poslovanju.Navodi da je krajem prošle godine Odbor direktora Montekarga usvojio biznis plan za 2017. godinu, po kojem je projektovano dodatno povećanje prevoza robe u visini od 22 odsto u odnosu na ostvarenje u prošloj godini.

Sudeći prema ostvarenju obima prevoza u januaru ove godine, gdje je zabilježen tri puta veći promet nego u istom mjesecu prošle godine, kao i na bazi projektovanih količina robe u već potpisanim ugovorima o prevozu za 2017. godinu, realna su očekivanja da će Montekargo na kraju tekuće godine prevesti minimum dva miliona tona robe, što će usloviti porast prihoda na deset miliona eura i dobiti na 1,5 miliona eura“, istakao je Pavićević.

Dodao je da je u cilju obezbjeđenja stabilnih prihoda za poslovanje sa Fijatom zaključen trogodišnji ugovor o prevozu automobila iz Kragujevca za Luku Bar.

“Očekivani prihod po ovom ugovoru je 1,5 miliona eura godišnje. Poslije dužeg perioda kompanija će realizovati željeznički transport gotovih proizvoda iz Željezare Smederevo, koju je lani privatizoivao kineski Hestil, a čelični lim će preko Luke Bar biti transportovan za američko tržište, dok će prihodi Montekarga po tom osnovu iznositi dodatnih 1,5 miliona eura na godišnjem nivou“, izjavio je Pavićević.

Osim toga, potpisali su ugovore o prevozu žitarica iz Srbije za Luku Bar, Albaniju, Nikšić i Spuž, ugovor o prevozu sirćetne kisjeline iz Kikinde za Luku Bar, starog gvožđa iz Srbije za željezaru u Elbasanu (Albanija), prevoz soli iz Luke Bar za održavanje puteva u Srbiji, kao i za prevoz ostalih različitih vrsta robe.

“To garantuje ostvarivanje pozitivnih rezultata poslovanja i u narednom višegodišnjem periodu”, tvrdi Pavićević.

Prema njegovim riječima, za ovu godinu su opredijeljena značajna novčana sredstva za investicije u vozna sredstva.

“Iznos predviđen za remont i investicione opravke lokomotiva i teretnih vagona za 2017. premašuje tri miliona eura. Ova sredstva obezbijedićemo iz sopstvenih prihoda, tako da nema potrebe za podizanje kredita”, naglasio je Pavićević.

Država i državni fondovi posjeduju 87,9 odsto akcija Montekarga. Procijenjena vrijednost kompanije iznosi 19,3 miliona eura, a u najvećoj mjeri odnosi se na vrijednost lokomotiva (8,4 miliona) i teretnih vagona (deset miliona eura).

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *