Švajcarci nam u aprilu vraćaju 1.090 kilograma zlata

Dodajte komentar

Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, odnosno 1.090 kilograma zlata, koje su založene za kredit kod švajcarske Credit Suisse banke, biće oslobođene za nepuna dva mjeseca, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finanasija.

Zlato je bilo predmet zaloga za ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore zaključila sa pomenutom bankom 2012. godine.

Riječ je o kreditu u iznosu od 150 miliona eura, od kojih je 30 miliona obezbijeđeno zlatom. Kamatna stopa na ovaj kredit iznosi 12-mjesečni euribor plus margina od 6,5 odsto.

Zlatne rezerve

Vrijednost crnogorskih zlatnih rezervi se svakodnevno mijenja, zavisno od cijene zlata na međunarodnim berzama.

Zlatne reserve Crne Gore iznose 38.477 unci, i njihova trenutna vrijednost je 47.656.073 američkih dolara”, objasnili su Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Datum dospjeća zlata je ll.april 2017. godine kada ističe i posljednja rata za kredit kod švajcarske Credit Suisse banke.

Šta će sa crnogorskim zlatom dalje biti za sada je nepoznanica ali je, kako tvrde u Ministarstvu finansija, sigurno da neće biti prodato.

U ovom trenutku ne planira se prodaja zlatnih rezervi, dok ćemo mogućnost eventualnog zaključenja nekog novog kreditnog aranžmana po osnovu zaloga razmatrati u narednom periodu”, zaključili su u Ministarstvu finansija.

Zlatne rezerve kojima raspolaže Crna Gora datiraju još iz doba SFRJ. Od bivših država Jugoslavije najviše zlatnih rezervi ima Srbija i to 18,3 tone. Zatim slijede Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,2 tone, te Bosna i Hercegovina sa skoro tri tone. Zanimljivo, Hrvatska je svojih 13 tona zlatnih rezervi prodala još 2001. godine.

U svijetu, najveće zlatne rezerve imaju Sjedinjene Američke Države i to 8.133 tona. Na drugom mjestu je Njemačka sa 3.377 tona, a na trećem Italija koja posjeduje 2.451 tona zlata.

Raste cijena

Cijena zlata dostigla je najviši nivo u posljednja tri mjeseca nakon petog dana inve stitorskog kupovanja metala putem pasivnog fonda, što je najduži period kupovine od juna, piše Bloomberg.

Količine pasivnog fonda SPDR Gold Shares porasle su za jednu tonu, te su u utorak iznosile 827 tona, što je najviše od 20. decembra 2016. godine, pokazuju Bloombergovi podaci.

Aktive su odskočile nakon 10-mjesečnog zastoja koji je počeo krajem januara, što je pomoglo da cijene zlata zadrže svoj prvi godišnji uspon još od 2012. godine. Cijena poluge zlata za trenutnu isporuku iznosi 1.237,49 dolara po unci.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *