Novi rekordi američkih berzi, Dow preko 20.400 poena

Dodajte komentar

Američki berzanski indeksi stigli su do novih rekorda na trgovanju u ponedeljak nakon što investitori zadržali optimistički sentiment u pogledu Trampovog ekonomskog programa.

Dow Jones je porastao 0,7% na 20.412,2 poena, uz najveći doprinos Goldman Sachs-a čije su akcije zabilježile 22. rekordno zatvaranje od izbora 8. novembra. Indeks S&P 500 je porastao pola procenta na 2.328,3 poena, na krilima finansijskog sektora koji je skočio preko od 1%. Takođe, indeks S&P je po prvi put preskočio tržišnu kapitalizaciju od 20 biliona USD. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio je pola procenta na nepunih 5.764 poena, nakon što je Apple stigao do novog rekordnog nivoa. I evropske akcije otpočele su sedmicu rastom vrijednosti, nakon što su investitori pozitivno reagovali na nove prognoze rasta Evropske komisije za eurozonu. Francuski CAC je skočio 1,2%, njemački DAX je dobio na vrijednosti 0,9%, dok je britanski FTSE porastao 0,3%.

Tržište sirove nafte zabilježilo je pad od oko 2% nakon novih naznaka da bi američki proizvođači iz škriljaca mogli ugroziti OPEC-ov plan. Nafta tipa WTI pala je 1,7% na 52,9 USD po barelu, dok je nafta tipa Brent oslabila 1,9% na 55,6 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *