Agrokorove kompanije na berzi izgubile 350 miliona kuna

Dodajte komentar

Potonuće vrijednosti Agrokorovih obveznica prije desetak dana snažno se odrazilo i na dionice kompanija tog koncerna, pa im se vrijednost ove godine istopila za 350 miliona kuna (oko 47 miliona eura).

Sve glasnija “šuškanja” o finansijskoj nestabilnosti najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj rezultirala su gubitkom vrijednosti pet Agrokorovih berzanskih perjanica. Gledano od početka godine, najviše je oslabila dionica Zvijezde, i to za više od 12 posto. Slijedi je dionica Leda s padom većim od osam posto, a dionici Vupika vrijednost je manja 7,5 posto. Belju je vrijednost manja za 3,8 posto, a Tisku za tri posto.

No, Tisak valja uzeti s rezervom s obzirom da se tom dionicom vrlo rijetko trguje. Za Romana Rinkovca, člana uprave Credosa, pad vrijednosti tih dionica vremenski se poklapa s prvim vijestima o problemima s Agrokorovim obveznicama, pa se može reći da je vrlo vjerovatno kod nekih investitora zavladala nervoza. Jedina dionica koja ove godine bilježi rast je Jamnica, i to od 0,7 posto. Već je danima među najlikvidnijima.

Jamnica i Ledo su definitivno Agrokorove perjanice, pa je za pretpostaviti kako investitori spekulišu s mogućnošću da se većinski vlasnik u slučaju takve nužde odluči za prodaju makar određenog udjela“, kaže Rinkovec.

Drugi finansijski analitičari u nezvaničnom razgovoru ističu kako se investitorima čini da Agrokor za Jamnicu najviše može dobiti i najlakše će je prodati, ako do takvog scenarija dođe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *