Oluja u Španiji podigla cijene povrća širom Evrope

Dodajte komentar

Oluje koje su ove zime pogodile jugoistok Španije i iznenadile ga čak i snijegom, prilično su smanjile lanac snabdijevanja povrćem. Španija je glavni evropski snabdjevač voća i povrća, a manji prinosi smanjuju zalihe i povećavaju cijene, a što sada osjete i trgovci širom Evrope.

Ne samo da se na kupovinu povrća duže vremena odlučuju potrošači; promjene su u svojoj nabavnoj politici zbog viših cijena uveli i neki trgovci, prenosi AFP. Cijene salate su se udvostručile u Njemačkoj, a u Finskoj utrostručile. Tikvice su bile u Francuskoj sredinom januara do pet puta skuplje nego što je uobičajeno.

Temperature na prostranim poljima na Sredozemnoj obali Španije, obično zimi ostaju dovoljno visoke što osigurava dobar rod i zadovoljava sve potrebe. U decembru prošle godine, područje su zahvatile jake kiše, koje je u januaru neočekivano slijedio snijeg. Stanovnici područja u Murciji, u srcu poljoprivrednih površina, pahulje nisu vidjeli 34 godine, prenosi AFP.

Španija obično pokriva 30 posto potreba Evrope za voćem i povrćem, a ove zime ta vrijednost je prepolovljena, dok je u slučaju salate smanjena za čak 80 posto. Špansko Udruženje poljoprivrednih izvoznika je prijavilo 30-postotni pad izvoza, a neki čak i upozoravaju na prepolovljavanje izvoznih količina. Neki farmeri će izgubiti cijeli rod.

Čak i nakon poboljšanja vremena poljoprivrednici nisu mogli odahnuti, jer je mnoge usjeve prekrio sloj blata, nanešenog obilnim kišama. Poljoprivrednici upozoravaju da neka polja u ovoj godini više neće moći koristiti.

Špansko Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će se proizvodnja oporaviti za nekoliko nedjelja, a ponuda će se vratiti u ustaljene tokove do početka marta. Ali, poljoprivrednici ističu da bez dovoljno državne pomoći to neće biti moguće, dodaje AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *