Dolar ojačao prema jenu nakon sastanka Trumpa i Abea

Dodajte komentar

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zabilježio najvišu nivo u dvije nedjelje prema jenu, jer se na sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i japanskog premijera Shinza Abea nisu dotakli tema vezanih uz valute ili njihovu snagu, što je pružilo dolaru podršku.

Dolar je u tom svijetlu ojačao 0,4 posto prema jenu i njime se trgovalo po 113,63 jena. U vrijeme rada azijskih tržišta nakratko je dostigao 114,17 jena, najviše u dvije nedjelje.

Američka je valuta pak blago oslabila prema zajedničkoj europskoj, pa se eurom trgovalo po 1,0654 dolara. Dolar je oslabio i oko 0,3 posto prema funti, kojom se tako trgovalo po 1,2525 dolara.

Sve oči tržišta uprte su u očekivani ovonedjeljni govor predsjednice američke centralne banke Fed Janet Yellen, posebno u kontekstu naznaka da su ostali funkcioneri Feda skloniji povećanju kamatnih stopa u više navrata od dva puta, s koliko trenutno tržišta računaju. To bi pomoglo dolaru, kao što mu je pomoglo i to što na prošlonedjeljnom sastanku Trumpa s japanskim premijerom Abeom nije razgovarao o valutama ili njihovoj snazi.

Novi je predsjednik pomogao prošle nedjelje dolaru da ostvari najveći dobitak od sredine decembra, obećavajući sjajnu poresku reformu za američke kompanije. Ulagači se nadaju da je time fokus na dnevnoj bazi preusmjeren s protekcionističkih mjera i onih sigurnosnih, prema ekonomskom rastu.

Trump je upravo zauzeo pozitivni pristup poreskim izmjenama i infrastrukturnoj potrošnji. Ostaje tek za vidjeti hoće li to uticati na predsjednicu Yellen, budući da su nejasnoće u vezi politike nove američke administracije stvorile utisak da je faktor zbog kojeg se Fed koleba u vezi podizanja kamatnih stopa“, kazao je Koji Fukaya, predsjednik FPG Securitiesa.

U fokusu je u prekonoćnom trgovanju bio kineski juan, koji je skliznuo na najniže nivoe prema dolaru u mjesec dana, u okolnostima jačanja dolara. U kasnijem se trgovanju dolarom trgovalo po 6,8771 juana, što znači da je juan oslabio 0,2 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *