Pregled štampe za 11. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bankarski sistem bilježi kvalitetne pokazatelje

Crnogorski bankarski sistem bilježi kvalitetne pokazatelje u pogledu iznosa depozitne baze pojedinaca i kompanija i likvidnosti, ocijenili su predstavnici Udruženja banaka i Svjetske banke. Oni su, kako je saopšteno, optimisti u pogledu rezultata kroz akcije koje se očekuju nakon ekspertskih analiza SB. Akcije u standardizaciji regulative ticaće se izmjene zakona o bankama i o zaštiti depozita, kao i usvajanja zakona o faktoringu i računovodstvenog standarda IFRS 9.

I sa premijerom pričali o spajanju

U Centralnoj banci juče je, prema saznanjima Televizije Vijesti ponovo vođen razgovor o spajanju Crnogorske komercijalne i Sosiete ženeral Montenegro banke. Prema nezvaničnim informacijama, sastanku je osim predstavnika Sosiete ženeral banke i guvernera CBCG Radoja Žugića, prisustvovao premijer Duško Marković, sa ministrom finansija Darkom Radunovićem.

Neće stručnjake već DPS vojnike

Nestručnost kandidata za važnu i doživotnu funkciju kao što je član Senata Državne revizorske institucije (DRI) nijesu standardi koje podržava parlamentarna većina. Najbolji dokaz za to je kandidatura doskorašnjeg poslanika DPS-a i član Glavnog odbora te partije Zorana Jelića za to mjesto, smatraju ekonomisti i opozicioni poslanici.

Dnevne novine

Tunel Kosman probijen pola kilometra, radi se danonoćno

Najzahtjevniji objekat na sekciji tri prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, tunel Kosman, probijen je skoro pola kilometra, saopštio je Vikend novinama direktor gradilišta Zhang Wenyuan. Radovi i na ulaznim i izlaznim cijevima ovog tunela obavljaju se neprekidno u tri smjene.

Račun Montenegro airlinesa nije u blokadi

Montenegro airlines (MA) poslovne aktivnosti obavlja redovno, poštujući zakonom i međunarodnim standardima propisane stroge vazduhoplovne procedure, a račun kompanije nije u blokadi, saopšteno je iz ove kompanije.

Parafiran ugovor o transportnoj zajednici

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković parafirao je juče u Briselu u ime Crne Gore Ugovor o transportnoj zajednici u regionu zapadnog Balkana. Iz Ministarstva su saopštili da je u ime Evropske komisije (EK) Ugovor parafirala zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za mobilnost i saobraćaj, Maja Bakran.

 

Pobjeda

Trojica direktora povukli ostavke

Ostavke vodećih ljudi Montenegro erlajnza (MA) iz oblasti bezbjednosti saobraćaja su povučene, tako da u novom menadžment timu, pored ostalih, ostaju odgovorni rukovodilac za bezbjednost Darko Abramović i direktori sektora za održavanje vazduhoplova i zemaljske operative, Aleksandar Drakić i Vladimir Novosel, saopšteno je iz nacionalne aviokompanije.

Značajan doprinos razvoju ekonomije

Socijete ženeral grupa je doprinijela razvoju bankarskog sektora i crnogorske ekonomije u cjelini tokom dosadašnjeg rada u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i glavnog izvršnog direktora za međunarodno bankarsko poslovanje za Evropu Đanlukom Somom. Na sastanku je razgovarano i o strategiji grupe u regionu i Crnoj Gori.

Trgovanje akcijama Otrantkomerca počinje u utorak

Komisija za kotaciju Montenegroberze odlučila je juče da akcije Otrantkomerca uključi na slobodno tržište. – Trgovanje ovim akcijama počinje od utorka 14. februara navodi se u saopštenju berze. Podsjetimo da je svaki akcionar Zatvorenog investicionog fonda Moneta u likvidaciji dobio proporcionalan broj akcija Otrantkomerca od dionica te kompanije koje činile imovinu fonda za raspodjelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *