“Moody’s”: Kompanije sa statusom “smeća” do 2022. godine vraćaju bilion dolara

Dodajte komentar

Agencija “Moody’s” upozorava da bi rast kamatnih stopa na finansijskom tržištu mogao dovesti u pitanje isplatu obveznica. Naime, više od bilion dolara vrijedne korporativne obveznice sa statusom “smeća” dospijevaju u sljedećih pet godina što bi će biti velika opasnost za visokozadužena preduzeća, ako se pogoršaju uslovi zaduživanja, procjenjuje agencija “Moody’s”.

Koliko je teret u pitanju govori podatak da je 1,06 biliona dolara, koje će kompanije morati isplatiti do 2022. godine najviši nivo duga u petogodišnjem periodu od kako “Moody’s” obrađuje te podatke. Takođe, 2021. godine dospijeva 402 milijarde dolara junk obveznica, što je najviši iznos ikada u jednoj godini, piše “Wall Street Journal”. Ako se uračunaju i obveznice sa investicionim rejtingom vrijedne 944 milijarde dolara, do 2021. godine kompanije u svijetu moraće da isplate gotovo dva biliona dolara.

Međutim, zbog volumena je mnogo značajniji udio junk obveznica. Naime, ta vrsta obveznica je vrlo osjetljiva na promjene uslova na finansijskim tržištima, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smjeru. Trenutno junk korporativne obveznice donose 5,72 odsto prinosa, pokazuju podaci Bloomberg Barclaysa, što je najniži nivo od septembra 2014. godine. Međutim, tako povoljni tržišni uslovi nisu postojali do prije samo godinu dana.

Početkom prošle godine, usljed strahovanja da SAD klizi u još jednu recesiju, prosječan prinos na junk obveznice dostizao je 10 odsto. Čak i bez velikih tržišnih poremećaja, rast kamatnih stopa može smanjiti novčani tok kompanija i tako ograničiti sposobnost servisiranja duga, ističe Tiina Siilaberg, potpredsjednica i starija analitičarka “Moody’s”-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *