UniCredit zaključio 2016. godinu s neto gubitkom od 11,8 milijardi eura

Dodajte komentar

Italijanski bankarski div UniCredit u četvrtak je izvijestio da je prema preliminarnim rezultatima zaključio prošlu godinu s neto gubitkom na nivou grupe od 11,8 milijardi eura.

Ako se isključe jednokratne stavke u iznosu 13,1 milijarde eura, grupa je godinu zaključila s neto dobiti od 1,3 milijarde eura, pokazao je izvještaj UniCredit Grupe.

U 2015. godini poslovali su s neto dobiti od 1,694 milijarde eura.

Iz UniCredita su još prošle nedjelje najavili da su 2016. godinu zaključili s neto gubitkom od 11,8 milijardi eura i stopom adekvatnosti kapitala ispod regulatornog minimuma zbog otpisa ukupno nešto više od 13 milijardi eura, najvećim dijelom provedenog u četvrtom tromjesečju.

Otpis uključuje rezervacije za gubitke po kreditima, neto troškove restrukturiranja i otpis ulaganja u fond za dokapitalizaciju banaka Atlante i uplata u državni fond za osiguranje depozita, naveli su.

U danas objavljenim preliminarnim rezultatima navode da su im prihodi u 2016. gotovo stagnirali, na 18,8 milijardi eura. Ukupni troškovi iznosili su 12,5 milijardi eura i bili su za 1,5 posto veći u poređenju s godinom ranije.

Neto kamatni prihodi u cijeloj su prošloj godini smanjeni za 5,6 posto, na 10,3 milijarde eura. Neto prihodi od naknada i provizija skliznuli su 1,1 posto, na 5,46 milijardi eura.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca neto kamatni prihodi potonuli su na godišnjem nivou 13,1 posto, na gotovo 2,42 milijarde eura. Osjetno su smanjeni i neto prihodi od naknada i provizija, za 4,7 posto, na 1,3 milijarde eura, pokazuju preliminarni rezultati grupe,

Ukupni su prihodi u razdoblju od oktobra do decembra iznosili 4,22 milijarde eura, što predstavlja smanjenje za 10,6 posto u poređenju s istim razdobljem godine ranije. Troškovi su uvećani 17,5 posto, na 3,55 milijardi eura.

Iz toga proizlazi neto gubitak grupe u četvrtom kvartalu od 13,6 milijardi eura, nasuprot 153 miliona neto dobiti u istom razdoblju prethodne godine.

I nakon što se isključe jednokratne stavke u ukupnom iznosu 13,2 milijarde eura, grupa je posljednje prošlogodišnje tromjesečje zaključila s neto gubitkom, i to od 352 miliona  eura.

Stopa adekvatnosti kapitala na kraju je prošle godine iznosila 7,54 posto. Ako se uzme u obzir izdanje prava u iznosu 13 milijardi eura, stopa adekvatnosti kapitala doseže 11,15 posto.

Banka je inače početkom nedjelje pokrenula izdanje prava u iznosu 13 milijardi eura kako bi ojačala kapitalne pozicije. Namjeravaju ga okončati do 10. marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *