Trgovinski rat sa Kinom imao bi nepredvidive posljedice za svijet

Dodajte komentar

Trgovinski rat bio bi propast, kaže nadležni komesar EU Cecilia Malmstrem dodajući da bi to bila propast s nepredvidivim posljedicama za svijet, Evropu, SAD, Kinu.

U izjavi bečkom dnevniku Kurir ona ističe da je još rano ocjenjivati s tim u vezi odgovarajuće najave predsjednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je raskinuo transpacifički sporazum i sporazum o slobodnoj trgovini sa EU stavio na led, a namerava i da ispregovara iznova sporazum o privrednom savezu sa Kanadom i Meksikom (NAFTA).

Malmstrem je kazala da su Evropsku uniju mnoge zemlje proteklih nedjelja kontaktirale kako bi se ubrzali pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini.

Interesovanje je postalo veće. Naša trgovinska agenda obuhvata 20 država, među kojima su Meksiko, Japan, Australija, Argentina, Brazil. Sa Kinom, jednim teškim partnerom, pregovaramo o investicionom sporazumu. Riječ je o međusobnom pristupu tržištima, transparentnosti i fer konkurentnosti. Naša radna mjesta ne smiju biti ugrožena“, poručila je ona.

Kada je riječ o trgovinskom sporazumu EU sa Kanadom (CETA), Malmstrem je napomenula da mnoge tvrdnje koje se iznose jednostavno nisu istinite.

Kao primjer navodi da CETA neće omogućiti dolazak genetski modifikovanih proizvoda u Austriju, kao ni hormonalno tretirano meso.

Ono što je zabranjeno u EU ostaće i dalje zabranjeno, naglasila je Malmstrem. S tim u vezi je istakla da i ekološki i socijalni standardi neće biti mijenjani, te da nije tačno da će sektor usluga morati da se privatizuje.

Malmstrem se nada da će Evropski parlament naredne nedjelje dati odborenje za CETA.

Nakon toga će uslediti glasanje u kanadskom parlamentu, kako bi sporazum mogao da se primjenjuje privremeno početkom marta, ali bez zaštite investitora.

Potpuna primjena CETA može stupiti na snagu tek kada nacionalni i regionalni parlamenti sporazum budu ratifikovali, podsjetila je Malmstrem, navodeći da sporazum treba da prihvati 38 skupština.

Kineski milijarder Džek Ma izjavio je prije nekoliko dana da bi otpočeo rat ukoliko bi nestala trgovina, jer je ona više od razmjene robe i novca.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *