Transbalkanski energetski koridor šansa za CG

Dodajte komentar

Gradnjom Transbalkanskog elektro-energetskog koridora proširuje se priča o povezanosti jer, osim povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim kablom, dalekovodom se povezuje sa Bajinom Baštom u Srbiji i Višegradom u Bosni i Hercegovini (BiH), saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je kazala da ono što je auto-put za kompletnu ekonomiju i trgovinu jedne zemlje, to je podmorski kabl između Crne Gore i Italije za energetiku cijelog regiona, jer će povezati proizvođače i potrošače električne energije u istočnoj i zapadnoj Evropi.

Crna Gora je aplicirala kod Zapadno-balkanskog investicionog fonda za nastavak ovog projekta, koji bi podrazumijevao dalje povezivanje Crne Gore sa Srbijom i BiH“, kazala je Sekulić za TV BiH.

Prema njenim riječima, izgradnjom podmorskog kabla prema Italiji, kao i izgradnjom 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda na sjeveru, Crna Gora će postati energetsko čvorište i imaće izuzetno dobru povezanost sa Srbijom i BiH. Izvršni direktor Crnogorskog eletroprenosnog sistema (CGES) Ivan Bulatović, potvrdio je za TV BiH da je do sada urađen veliki posao na projektu polaganja kabla od Crne Gore prema Italiji.

CGES ima obavezu da izgradi trafostanicu gdje bi se priključio podmorski kabl, kao i dalekovode od Lastve do Čeva i od Čeva do Pljevalja. Radovi na terenu su u toku, trafostanica je skoro završena, dok su dalekovodi od Čeva do Pljevalja u fazi izgradnje“, kazao je Bulatović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, podsjetio da je vrijednost cjelokupne investicije oko milijardu eura.

Direktor Direkcije za odnose sa javnošću u EPCG Rajko Šebek, saopštio je da se završetkom tog projekta otvara mogućnost investicija u energetski sektor, ne samo u Crnoj Gori, već i u zemljama regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *