Posle 18 godina obnavlja se avio-linija od Beograda do Prištine

Dodajte komentar

Vlada Srbije je 31. januara ove godine formirala Radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu, koja treba da nađe način za ponovno otvaranje vazdušnog prostora za civilni saobraćaj iznad Kosova i Metohije i uspostavljanje avio-linije Beograd-Priština.

Na taj način stvoriće se uslovi da se, posle 18 godina, obnovi komercijalni avio-saobraćaj. Dijalog mora da se vodi i oko otvaranja vazdušnog prostora za civilni saobraćaj iznad Kosova i Metohije, koji je za Beograd zasad zatvoren, pa će ovo radno tijelo Vlade morati da se bavi i tim pitanjem. Treće pitanje koje će biti u nadležnosti Radne grupe vezano je za ponovno postavljanje radara na Kopaoniku za vojne i civilne potrebe, koji je 1999. godine uklonjen. Ove, ali i druge probleme, koji se vezuju za normalizaciju vazdušnog saobraćaja sa srpske strane rješavaće Radna grupa od 15 predstavnika svih relevantnih srpskih institucija, na čijem čelu je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Inače, ova avio-linija je veoma važna i za srpsku avio-kompaniju “Er Srbiju”. Zbog velike albanske dijaspore, prištinski aerodrom interesantan je i kao mogućnost za finansijsku dobit, jer sa njega godišnje poleti 1,3 miliona putnika. To je dobro tržište za njih, ali i za SMATSA, koja bi 2018. godine mogla da konkuriše za nadzor vazdušnih usluga na KiM, koje od 2013. obavlja mađarska kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *