Dolar skliznuo, politički rizici u fokusu

Dolar je skliznuo u četvrtak prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima, u okolnostima pojačanih globalnih političkih rizika, zbog čega su ulagači pokazivali manju sklonost poduzimanju rizičnijih poteza.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je blagih 0,1 posto, na 100,180 bodova, no drži se poprilično iznad najnižih nivoa u dva i po mjeseca na koje se spustio prošle nedjelje.

Američka je valuta ojačala, pak, prema japanskoj za 0,3 posto, na 112,235 jena. Euro je ostao stabilan prema američkoj valuti, na gotovo 1,07 dolara, no od početka nedjelje je skliznuo oko 0,8 posto i na putu je najvećeg nedjeljnog gubitka od sredine decembra, što se pripisuje jačanju političkih rizika, ponajprije onih vezanih uz skorašnje predsjedničke izbore u Francuskoj.

Veći zazor ulagača od rizičnijih poteza spustio je prinose na američke obveznice nedaleko najnižih višenedjeljnih nivoa, pa je posljedično slabio i dolar.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov glavni trgovinski savjetnik Peter Navarro prošle su nedjelje kritikovali Njemačku, Japan i Kinu, ističući kako se trgovinski partneri služe devalvacijama svojih valuta na štetu SAD-a, podsjeća Reuters.

No, jen bi se mogao stabilizovati, kažu analitičari, bude li Trump ponovio svoje protivljenje snažnom dolaru u razgovoru s japanskim premijerom Shinzom Abeom na dvodnevnom sastanku na vrhu koji započinje u petak.

Trump bi se mogao odlučiti za zauzimanje oštrijeg stava prema Japanu zbog percipiranog političkog haosa. Ako se odluči za takav stav, oštro bi se mogao postaviti i u odnosu na Kinu“, mišljenja je valutni analitičar IG Securitiesa Junichi Ishikawa.

Najveći gubitnik među najznačajnijim svjetskim valutama jutros je bio novozelandski dolar, oslabivši gotovo jedan posto prema svom američkom dolaru nakon što je novozelandska centralna banka zadržala kamatne stope nepromijenjenima, uz napomenu da zaoštravanje monetarne politike ne treba očekivati još najmanje dvije godine.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *