Video otvaranje računa u banci – nikad lakše

1 komentar

Erste Bank und Sparkassen Austrija je dala najsvježiji primjer da se postojeći odnos sa klijentom u retail bankarskoj industriji (licem u lice) polako sa filijala pomjera ka mobilnoj i video tehnologiji.

Erste Bank sa sjedištem u Beču, pruža mogućnost klijentima da otvore račun putem video chat-a. Vijest je saopštena samo nekoliko nedjelja nakon što je Ministarstvo finansija Austrije odobrilo online video identifikaciju klijenata.

Sve što je potrebno za otvaranje računa u ErsteBanci su identifikacioni dokument i računar ili mobilni uređaj.

Proces započinje uploadovanjem fotografije iz pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, koja se automatski prebacuje u odgovarajuću, banci prilagođenu, formu.

Potom, klijenti unose lične podatke i biraju filijalu na najpogodnijoj lokaciji, nakon čega se, putem video razgovora sa zaposlenim u banci vrši identifikacija. Ovaj proces, video identifikacije, je omogućen od straneIDnow Video Ident solution-a.

Erste banka je prva velika austrijska banka koja nudi ovu opciju svojim klijentima. U posljednjih godinu dana, kod online otvaranja računa zabilježen je rast od 40% , što govori da je tržište “zrelo za online video identifikaciju”.

Thomas Schaufler, direktor  prodaje je izjavio: “Naše uvođenje online video identifikacije, eliminiše raniju komparativnu prednost FinTech kompanija”.

Erste je primijetila da zemlje poput Njemačke već neko vrijeme koriste ove procese.

Tako je i španska banka BBVA, objavila u novembru prošle godine, da pokreće “online onboarding” putem mobilnih uređaja, čime je postala prva institucija u Španiji koja je uvela tu opciju.

Čini se da je, barem u Evropi, bankarska industrija usmjerena na omogućavanje maksimalne udobnosti i privlačenja klijenata putem video tehnologije i mobilnih uređaja.

U narednim godinama će se formirati jasnija slika o tome koje sve inovacije mogu zamijeniti komuniciranje sa klijentima u filijalama i dosadašnji način poslovanja, a uostalom, možda se ispostavi da uvijek ima mjesta i za tzv. bankarstvo “licem u lice”.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *