PwC: Američka privreda do 2050. pada iza indijske

Dodajte komentar

Kineski BDP gledan po takozvanom paritetu kupovne moći (PPP) biće maltene utrostručen u naredne tri decenije, ocijenila je konsultantska kuća PricewaterhouceCoopers (PwC).

S druge strane, američkoj privredi predstoje decenije usporavanja i čak pada na treću poziciju na svijetu, iza Indije.

BDP, mjeren po PPP-u, u Kini će 2050. godine iznositi 58,5 biliona dolara, u Indiji 44, a u SAD „tek“ 34.
Kada je Evropa u pitanju, PwC smatra da će na prvu poziciju, umjesto trenutno neprikosnovenog lidera Njemačke, izbiti Rusija,

Najveći trgovinski deficit SAD u poslednjih pet godina

Trgovinski deficit SAD blago se smanjio u decembru prošle godine, ali poboljšanje nije bilo dovoljno da spriječi rast godišnjeg deficita na najviši nivo u zadnjih pet godina. Godišnji deficit je porastao za 0,4 procenata, na 502,3 milijarde dolara, što je najviši nivo od 2012. godine.

Rast trgovinskog deficita potkrepiće tvrdnje novog američkog predsjednika Donalda Trampa da SAD treba da zauzmu tvrđi pristup u trgovini, navodi agecija AP.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da se trgovinski deficit u decembru smanjio za 3,2 procenta, na 44,2 milijarde dolara. Dobit od izvoza komercijalnih aviona, teške mehanizacije i automobila nadoknadio je povećanje uvoza.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje i u prvim danima mandata obećao da će uvesti kaznene carine za zemlje kao što su Kina i Meksiko, kako bi ih natjerao da odustanu od nelojalne prakse u trgovini, koja američke građane košta više miliona radnih mjesta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *