Industrija oglašavanja omogućila čak 6 miliona radnih mjesta u Evropi

Dodajte komentar

U izvještaju studije koju su nedavno sproveli Deloitte i IAB Europe otkriveno je da je industrija oglašavanja zaslužna za nekih 6 miliona radnih mjesta širom Evrope. Među mnogobrojnim pozitivnim uticajima koje je ova industrija ostvarila na cjelokupno društvo navode se ekonomski i socijalni doprinos, kao i značajan doprinos ekonomskom rastu u Evropi – zauzimajući čak 4,6% ukupnog BDP-a.

Nedavno objavljen izvještaj po imenu Value of Advertising ukazuje na to da svaki euro potrošen na oglašavanje značajno podstiče bruto domaći proizvod sa dodatnih 7 eura – uz pospješivanje inovacija, zapošljavanja i finansiranja važnih pratećih usluga. Istraživanje je označilo tri ključne oblasti u kojima je industrija advertajzinga indukovala direktne ili indirektne koristi za ekonomiju čitave Evrope ili njihove građane, a tiče se prije svega zapošljavanja te širih ekonomskih i društvenih koristi, piše Netokracija.

Primetna šira socioekonomska korist

Kada je riječ o ekonomskim benfitima, brojke pokazuju da je 92 milijarde eura potrošenih u Evropi na oglašavanje u 2014. godini rezultovalo sa čak 643 milijarde eura, što predstavlja 4,6% ukupnog BDP-a Evrope. Industrija oglašavanja tako je doprinijela privredi na još širem nivou, podržavajući stvaranje zdrave konkurencije te pružajući potrošačima informacije o proizvodima i uslugama čija je kupovina doprinela uvećanom izvozu.

Povodom nedavno objavljenog istraživanja oglasio se i Stefan Loerke, direktor Svjetskog udruženja oglašivača koji ističe:

Oglašavanje predstavlja vitalni ekonomski motor koji podstiče konkurenciju, uvodi inovacije u poslovanje i obezbjeđuje značajne koristi društvu kroz finansiranje ili djelimično finansiranje medijskih usluga, od vijesti do zabavnih sadržaja. Pri kreiranju oglašivačke politike bi trebalo imati na umu činjenicu da restrikcije oglašavanja imaju važne socijalne, kulturne i ekonomske reperkusije.

Ukoliko pak govorimo o zapošljavanju, oglašavanje na nivou Evrope danas je zaslužno za čak 6 miliona radnih mjesta – predstavljajući 2,6% ukupne radne snage na nivou Evropske unije. Ova industrija manifestuje se u tri oblasti:

  • Ljudi zaposleni direktno u produkciji oglašavanja. Ti poslovi čine 16% od ukupno 5,8 miliona radnih mjesta podržanih advertajzingom;
  • Radna mjesta otvorena u medijima i kao online poslovi finansirani od oglašavanja, uključujući novinare, kreatore sadržaja kao i ljude koji rade u OOH industriji ili televiziji, što čini 10% od 5,8 miliona radnih mjesta;
  • Postoje radna mjesta koja su otvorena šire u privredi kao rezultat oglašivačke aktivnosti. Ona se kreću od poslova prodaje, do onih koji podržavaju oglašivačke poslove. To čini 74% od 5,8 miliona radnih mjesta.

Finansijski doprinos medijima

Da industrija oglašavanja nije zatvoren proces najbolje nam govori podatak koji ukazuje na to da je advertajzing u Evropi pružio lične i društvene benefite kroz finansiranje medijskih usluga – djelimično ili u cjelosti. Zahvaljujući marketinškom sektoru, građani Evropske unije uživaju različite koristi u vidu vijesti, zabave i sredstava komuniciranja po subvencionisanim cijenama ili potpuno besplatno. Štaviše, oglašavanje je u velikoj mjeri obezbijedilo besplatne online usluge – oko 70% građana EU redovno koristi email servise, dok je korišćenje društvenih mreža daleko rasprostranjenije.

Kompletno istraživanje možete preuzeti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *