Snažan franak stvara probleme ćak i Švajcarskoj

Dodajte komentar

Švajcarski franak i dalje je precijenjen i predstavlja veliki izazov mnogim švajcarskim kompanijama, no valutni kurs nije jedini faktor koji centralna banka razmatra kod donošenja mjera u monetarnoj politici, istakla je u ponedjeljak funkcionerka švajcarske centralne banke (SNB).

Nivo  franka važan je faktor za švajcarsku ekonomiju, no nije jedini. Podjednako su važne i kamatne stope, inflacija i globalna situacija”, kazala je članica upravnog odbora SNB-a Andrea Maechler u razgovoru za švajcarski list The Tribune de Geneve.

Ekonomija neke zemlje ne može zavisiti od jedne “magične brojke” čak i od tako važne kao što je valutni kurs, naglasila je Maechler.

Mišljenja smo da je franak i dalje precijenjen. To posebno vrijedi za njegov odnos prema euru, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz”, dodala je ona.

Istakla je ujedno da bi franak bio još snažniji da nema negativnih kamatnih stopa. Međutim, monetarna politika ne vodi računa samo o jednom kursu, već o kursevima svih valuta, napomenula je.

U SNB-u procjenjuju da će švajcarska ekonomija u 2016. i 2017. godini rasti po stopi od 1,5 posto. U banci takođe očekuju postupno poboljšanje na tržištu rada, pri čemu funkcionerka SNB-a takva ekonomska kretanja ocjenjuje zadovoljavajućima s obzirom na teško globalno okruženje.

Rast ipak nije ravnomjerno raspoređen po sektorima, napominje Maechler.

Priznaje takođe da snažan franak šteti švajcarskom izvozu mašina i satova, ali dodaje kako to nije jedini problem, navodeći još cikličke probleme i nužnost inovacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *