Škoda Praha izabrala partnera za drugi blok Termoelektrane

Škoda Praha izabrala je američku kompaniju General Electric (GE) za partnera na projektu izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Iz CEZ grupe, u okviru koje posluje Škoda Praha, saopšteno je da su se kompanije složile da rade kao partneri sa ciljem da se gradi drugi blok i talcođe pomogne Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da pronađe odgovarajući izvor finansiranja projekta.

Iz ČEZ-a su potvrdili da bi do kraja februara Škoda Praha trebalo da predstavi EPCG konačan predlog strukture i uslova finansiranja projekta.

Iz Ministarstva ekonomije nedavno su kazali da se razmatra i mogućnost da EPCG finansira projekat sopstvenim sredstvima i kreditnim zaduženjem u slučaju da Škoda Praha ne uspije da obezbijedi finansiranje projekta.

Ako Škoda nađe kreditora, moguće je, kako su naveli, da odmah počne realizacija ugovora o izradi Glavnog projekta. Projelctovanje bi trajalo 18 mjeseci, a nakon pola godine od obezbjeđivanja kredita planirani su početni radovi na terenu.

Prethodno je Češka eksportna banka (CEB) odustala od kreditiranja, a obaveza Škode je da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura. Škoda Praha treba da obezbijedi 85 odsto.

Kao glavni problem odustajanja, CEB je navela nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država bude garant u izmirenju kredita.

Za obezbjeđenje finansiranja drugog bloka TE problem su nova pravila Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o finansiranju termoelektrana na ugalj. Nova pravila koja su stupila na snagu početkom godine ograničavaju finansiranje izgradnje TE na ugalj u inostranstvu.

Ugovor o izgradnji drugog bloka TE potpisan je krajem septembra 2016.

Vijesti

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *