ECB: Trampov plan o deregulaciji vodi u novu finansijsku krizu

Evropska centralna banka (ECB) odbacila je optužbe iz Sjedinjenih Država da manipulisaju zajedničkom evropskom valutom te upozorila da bi deregulacija bankarske industrije, o kojoj se sada otvoreno raspravlja u Washingtonu, mogla posijati klice nove finansijske krize.

Ustvrdivši kako je slaba regulacija bila ključni uzročnik globalne finansijske krize prije deset godina, ECB-ov predsjednik Mario Draghi u ponedjeljak je istakao da zamisao o ublažavanju bankarskih pravila nije samo zabrinjavajuća, već je i potencijalno opasna, jer prijeti relativnoj stabilnosti koja podupire spor ali stabilan oporavak, prenijeli su strani mediji.

Draghijeve izjave najoštrije su dosad poruke odaslane iz Evrope nakon što je novi američki predsjednik Donald Trump naložio analizu bankarskih pravila s jasnim ciljem njihova ublažavanja. Time se povećavaju izgledi za povlačenjem SAD-a iz određenih napora u međunarodnoj saradnji.

“Posljednje što nam je potrebno u ovom trenutku jeste ublažavanje propisa. Plan o ponavljanju uslova koji su postojali prije izbijanja krize nešto je što jako zabrinjava”, kazao je Draghi u istupu pred odborom EP-a za ekonomska pitanja u Bruxellesu.

ECB je zadužen za nadzor poslovanja najvećih zajmodavaca u eurozoni.

Nadalje, Draghi je odbacio optužbe Trumpovog vodećeg trgovinskog savjetnika da Njemačka, najveća ekonomija eurozone, koristi znatno podcijenjen euro kako bi ostvario konkurentsku prednost u odnosu na SAD. Ustvrdio je, međutim, da  su slabosti u ekonomiji glavni razlog slabog eura.

Njemačka bilježi ogromni trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om, a Trumpov vodeći trgovinski savjetnik Peter Navarro kaže da ga koristi na štetu SAD-a, de facto optužujući službeni Berlin za manipulaciju valutom.

No, Njemačka ne određuje monetarnu politiku i ponovno se žali da je politika ECB-a ustvari prelabava, apelujući na Draghija da privede kraju izdašne programe podsticajnih mjera.

Prije svega, mi nismo valutni manipulatori. Drugo, naše monetarne mjere odražavaju različito stanje ekonomskih ciklusa u eurozoni i SAD-u. Jedinstveno tržište neće opstati uz nastavljene konkurentske devalvacije“, istakao je čelnik ECB-a.

Ujedno je poručio da neće skoro doći do zaoštravanja monetarne politike budući da je rast i dalje slab i da je suočen s rizicima, dok je naglo jačanje inflacije i dalje privremenog karaktera, što sve ukazuje na dalju potrebu za monetarnim podsticajima, prenijele su strane agencije.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *