ECB neće pooštriti monetarnu politiku

Evropska centralna banka (ECB) neće pooštriti monetarnu politiku kako bi se suprotstavila rastućoj inflaciji. Taj skok je privremen i gotovo u potpunosti posljedica rastućih cijena nafte, izjavio je predsjednik ECB-a Mario Dragi.

Oporavak eurozone dobija na zamajcu, ali su tržište rada i rast produktivnosti i dalje slabi, rekao je Dragi pred Komitetom za ekonomska pitanja Evropskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Podrška naših monetarnih mjera je i dalje neophodna kako bi se stope inflacije približile našem cilju sa dovoljno poverenja i na održiv način. Našom strategijom monetarne poltike je predviđeno da ne treba da reagujemo na pojedinačne podatke i kratkoročni rast inflacije”, rekao je Dragi “Iz tog razloga, nastavljamo da ignorišemo promjene u (harmonizovanoj) inflaciji, kada vjerujemo da one neće imati trajnog uticaja na srednjoročne perspektive cenovne stabilnosti”, dodao je Dragi.

Nakon prošlomjesečnog približavanja inflacije u evrozoni ECB-ovom cilju, pojedine članice eurozone, a naročito Njemačka, pozvale su ECB da počne sa postepenim gašenjem svog programa otkupa aktiva.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *