ECB neće pooštriti monetarnu politiku

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) neće pooštriti monetarnu politiku kako bi se suprotstavila rastućoj inflaciji. Taj skok je privremen i gotovo u potpunosti posljedica rastućih cijena nafte, izjavio je predsjednik ECB-a Mario Dragi.

Oporavak eurozone dobija na zamajcu, ali su tržište rada i rast produktivnosti i dalje slabi, rekao je Dragi pred Komitetom za ekonomska pitanja Evropskog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Podrška naših monetarnih mjera je i dalje neophodna kako bi se stope inflacije približile našem cilju sa dovoljno poverenja i na održiv način. Našom strategijom monetarne poltike je predviđeno da ne treba da reagujemo na pojedinačne podatke i kratkoročni rast inflacije”, rekao je Dragi “Iz tog razloga, nastavljamo da ignorišemo promjene u (harmonizovanoj) inflaciji, kada vjerujemo da one neće imati trajnog uticaja na srednjoročne perspektive cenovne stabilnosti”, dodao je Dragi.

Nakon prošlomjesečnog približavanja inflacije u evrozoni ECB-ovom cilju, pojedine članice eurozone, a naročito Njemačka, pozvale su ECB da počne sa postepenim gašenjem svog programa otkupa aktiva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *