Tramp ukinuo Obaminu regulativu banaka

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je uredbu kojom se naređuje revizija Dod-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se reguliše poslovanje finansijskih institucija i regulatornih agencija, prenosi BBC.

Taj zakon bio je odgovor Baraka Obame na katastrofalnu finansijsku krizu iz 2008-2009. godine, koju su rizičnim, neodgovornim i nemoralnim poslovanjem izazvale velike banke, uglavnom njihov investicioni deo, i rejting agencije.

Zakonom su uvedena brojna ograničenja u finansijskom poslovanju i smatra se najopsežnijom takvom regulativom još od vremena F.D.R-a i Velike depresije 30-ih godina prošlog vijeka, a ime je dobio prema dvojici poslanika demokrata koji su ga predložili u Kongresu.

Od stupanja zakona na snagu mnogi ljudi na Vol Stritu mu se protive, tvrdeći da ih previše ograničava u poslovanju.

Prošle nedjelje je Tramp, izabran na krilima otpora establišmentu, rekao ono što je Vol Strit želio da čuje godinama.

Dod-Frank je katastrofa. Napravićemo velike promjene u vezi sa time”, rekao je Tramp za zakon kojim je, između ostalog, kreirana i Kancelarija za zaštitu potrošača čija je uloga da osigura da banke, kreditori i druge finansijske kompanije pošteno tretiraju američke potrošače, prenosi “Jutarnji list”.

Glavni ciljevi tog zakona bio je da se više nikad ne ponovi situacija u kojoj država milijardama poreskih obveznika mora da spasava banke koje su “prevelike da bi smjele da propadnu”.

Trampova administracija tvrdi, međutim, da zakon nije postigao svoje ciljeve i da se naprosto radi o primjeru prevelike kontrole vlade nad finansijskim tržištima, što je tradicionalna mantra svih republikanaca kad su u pitanju velike banke i velike firme.

Naravno, ovakva vijest je izazvala talas oduševljena na Vol Stritu i evropskim berzama.

Izvor: Bankarstvo.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *