Toyota: Dobit pala, prognoze poboljšane

Dodajte komentar

Japanska Toyota je objavila danas da joj je neto dobit u devet mjeseci, zaključno sa decembrom, pala gotovo za četvrtinu u odnosu na isti period prethodne godine, ali je revidirala naviše prognozu za cijelu godinu zahvaljujući pozitivnim kursnim razlikama i skoku prodaje.

Japanski automobilski div, koji je izgubio krunu najvećeg svjetskog prodavca vozila u 2016. godini, objavio je da je zabilježio pad neto dobiti za 24 posto na 1,43 hiljade milijardi jena (12,7 milijardi dolara) sa 1,89 hiljade milijardi jena godinu dana ranije.

Proizvođač hibridnog modela Prius predviđa da će cjelogodišnja neto dobit kompanije iznositi 1,7 hiljada milijardi jena, u odnosu na ranije procijenjenih 1,55 hiljada milijardi jena.

Toyota je navela da se povećana procena uglavnom “temelji na trenutnom kretanju finansijskih rezultata uslijed promjene deviznih kurseva i na naviše revidiranim prodajnim planovima”.

Japanski izvoznici su dobili “krila” od izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, zbog očekivanja da će njegova najavljena velika potrošnja i planirano rezanje poreza potpaliti inflaciju i primorati Federalne rezerve da poveća kamatne stope.

Ipak, najnovija Toyotina prognoza godišnje neto dobiti je, kako napominje francuska agencija, daleko ispod rekordnih 2,31 hiljada milijardi jena zablježenih u fiskalnoj godini završenoj u septembru 2016.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *