Rast neto dobiti Intese, akcionarima 3 mlrd EUR dividende

Dodajte komentar

Italijanska banka Intesa Sanpaolo objavila je u petak rezultate poslovanja za četvrti kvartal prethodne godine, koji su pokazali rast dobiti na kvartalnom i godišnjem nivou.

U posljednjem kvartalu neto dobit ove banke porasla je na 776 miliona EUR, u poređenju sa 13 miliona EUR zabilježenih u istom periodu 2015. Menadžment banke je izvijestio da bi neto dobit u ovom tromjesečju iznosila 1,15 milijardi EUR, kada bi se izuzele naknade i doprinosi fondu za sanaciju posrnulih italijanskih kreditora.

Na godišnjem nivou, neto dobit je uvećana za 14% na 3,11 milijardi EUR. Godišnji operativni prihodi smanjeni su 1,5% na 16,9 milijardi EUR, dok su neto prihodi od kamata skliznuli 5,5% na 7,3 milijarde EUR. Procjena visine dividende za tekuću godinu je smanjena, ali je potvrđena isplata od 3 milijarde EUR za 2016 (0,178 EUR po akciji, dividendni prinos od nepunih 8%). Takođe, objavljeno je da preuzimanje italijanskog osiguravača Generali postoji kao opcija, ali da do sada konkretni uslovi nisu ponuđeni.

Dogovoreno je i da se proda udio od 4,88% u Banci Italije ukupne vrijednosti od 366 miliona EUR, nakon čega će Intesa posedovati 27,81% ove bankarske institucije. Na trgovanju u petak akcije Intese vrijedjele su 2,238 EUR, nakon oporavka od 2,7%.

Izvor: Intesa Sanpaolo, Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *