Pregled štampe za 6. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Albanija i Kosovo kopiraju naše brendove

I pored pozitivnih rezultata u rastu obima razmjene sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), crnogorski proizvođači suočavaju se sa različitim poteškoćama prilikom plasmana robe na tržišta pojedinih potpisnica, ocijenili su u Privrednoj komori (PKCG).

Novi zakon o kocki možda na jesen

Prema nezvaničnim informacija Vijesti Ministarstvo finansija je počelo izradu nacrta novog zakona o igrama na sreću, ali sada neće konsultovati predstavnike priređivača i nevladinog sektora iako ih na to obavezuje uredba o saradnji državnih institucija sa NVO sektorom.

Bramanti i Aco ucijenili EPCG

Funlccioner Demosa Dragan Kovačević zatražio je juče da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i specijalni tužilac Milivoje Katnić, u saradnji sa specijalnim tužiocem iz Italije, hitno otvore izviđaj u Elektroprivredi radi razotkrivanja međunarodnog organizovanog kriminala.

Dnevne novine

Neznatan pad kamata na odobrene kredite

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u novembru je pala 0,1 procentni poen i iznosila je 7,55 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U OBNOVLJIVE IZVORE ULOŽENO 180 MILIONA

U izgradnju i stavljanje u funkciju objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do sada je uloženo skoro 180 miliona eura, a najveću vrijednost ima investicija u vjetroelektranu Krnovo koja iznosi 143 miliona, saopšteno je u Ministarstvu ekonomije.

Port of Adria ispunjava obaveze i poštuje zakon

Port of Adria u potpunosti poštuje zakonsku regulativu i ispunjava sve obaveze iz kupoprodajnog i Ugovora o koncesiji, saopštili su predstavnici barske kompanije. Reagujući na izjave funkcionera SDP-a, koji su prethodno kazali da Port of Adria negativno posluje i neispunjava obaveze, u kompaniji su istakli da je riječ o netačnim tvrdnjama koje urušavaju njihov imidž.

Dan

Ne vjeruju u firmu na čijem su čelu

Da oni koji vode, ili su donedavno vodili Rudnik uglja, ne vjeruju u budućnost te kompanije najbolje pokazuje podatak da članovi bivšeg i sadašnjeg borda direktora nijesu kupovali akcije u pljevaljskom preduzeću.

Stanove dijelite po listi, a ne telefonom

Fizički ćemo blokirati izgradnju zgrade na placu Kombinata aluminijuma (KAP) ukoliko sve ne bude po propisima i ukoliko se stanovi ne budu dijelili po bodovnoj listi, poručili su penzioneri te fabrike. Oni su se obratili “Danu nakon što je Samostalni sindikat podnio krivičnu prijavu protiv čelnika Glavnog grada zbog sumnje da neće da izdaju građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade za bivše i sadašnje radnike KAP-a.

Rastu kamate na nove kredite

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u novembru je smanjena za 0,1 procentni poen i iznosila je 7,55 odsto, prema podacima iz Biltena Centralne banke. Kamatne stope na novoodobrene kredite u novembru su porasle, efektivna 0,25 procentnih poena na 6,98 odsto, a nominalna 0,08 procentnih bodova na 6,14 odsto.

Pobjeda

Za tekuće održavanje 6,8 miliona eura

Ovogodišnjim državnim budžetom opredijeljeno je 6,8 miliona eura za tekuće održavanje željezničke infrastrukture, navodi se u Programu izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2017. godinu, koji je usvojila Vlada.

Najveća investicija na Krnovu

Ukupna vrijednost dosadašnjih investicija koje podrazumijevaju izgradnju i stavljanje u funkciju objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dostigla je skoro 180 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.Najveću vrijednost, prema njihovim riječima, ima investicija u VE Krnovo koja iznosi 143 miliona eura.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *