Kako otkriti da li vam prisluškuju telefon?

Dodajte komentar

Otkako su se u virtuelnom svijetu pojavili oni koji su otkrili brojne skandale prisluškivanjem miliona ljudi širom planete, brojni korisnici su zabrinuti da baš njih u tom trenutku neko nadgleda.

Štaviše, svako od vas može da postane mini-haker, jer na internet prostranstvima postoji veliki broj uputstava kako da nekog “špijunirate” i kako da narušite njegovu privatnost. Nasuprot tome stoje i brojna uputstva kako da provjerite da li vas neko prisluškuje.

Ako isključite vaš mobilni telefon, ali osvetljenje na pozadini još dugo gori ili telefon odbija da se isključi moguće je da vas prisluškuju. Atipična “ponašanja” telefona u brojnim slučajevima ukazuju da ima probleme sa određenim komponentama, koja često mogu da izaovu virusi, uz čiju pomoć hakeri daljinski upravljaju vašim mobilnim uređajima, stoga je vrlo važno da provjeravate sve čudne pojave koje ispoljava vaš mobilni uređaj.

Hakeri su osmislili još jedan način koji bi, u teoriji, trebao da vam olakša da saznate da li neko zadire u vašu intimu, a to je da da provjerite da li je vaš telefon vruć iako stoji negdje izvan dometa vaših ruku. Ukoliko je razlika u toploti uočljiva, to znači da je mobilni podložan nekoj aktivnosti i stoga treba da ukucate *#06# nakon čega će se pojaviti IMEI kod, koji liči na bar kod. Otvorite postavke telefona, potražite opciju status ili u pretragu u ukucajte IMEI. Ako su posljednje dvije cifre jednake kao u prethodnom kodu, to znači da vas ne prisluškuju. Ukoliko se vaši brojevi razlikuju to znači da ste bili ili ste još uvjek pod nečijom prismotrom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *