Hrvatska izdala obveznice vrijedne 8,5 milijardi kuna

Ministarstvo finansija Hrvatske realizovalo je u petak na domaćem tržištu kapitala dva izdanja obveznica u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi kuna (1,14 milijardi EUR), uz prilično povoljne uslove finansiranja zahvaljujući dva i po puta većoj potražnji u odnosu na obim emisije.

Izdate su obveznice koje dospijevaju 2022. u nominalnom iznosu od 3 milijarde kuna uz kamatnu stopu od 2,25% (prinos 2,29%) te obveznica koja dospijeva 2028. u nominalnom iznosu od 5,5 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 2,875% (prinos 3,09%). Prikupljena sredstva biće upotrebljena za refinansiranje državne obveznice u nominalnom iznosu 5,5 milijardi kuna koja dospijeva 8. februara 2017. godine, te finansiranje opštih potreba državnog budžeta. Tražnja investitora je premašila 20 milijardi kuna, odnosno više od dva i po puta preko obima ponude. To je omogućilo da se emisije realizuju po prinosu manjem od inicijalno indiciranog prilikom poziva na upis, kaže se u obavještenju hrvatskog Ministarstva finansija.

Check Also

CKB i Podgorička banka donirale još 100.000 eura kao pomoć u ublažavanju posljedica epidemije

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *